"Karavan zdravlja i vakcinacije" organizovan danas u Bijelom Polju, interesovanje građana bilo veliko

“Karavan zdravlja i vakcinacije” čiji je cilj pružanje građanima više informacija o koristima imunizacije, oragnizovan je danas na gradskom trgu, a brojni građani imali su priliku  da razgovaraju sa ljekarima i dobiju više informacija o svim važnim pitanjima i benefitima imunizacije  (protiv COVID-19, MMR i HPV vakcinama), ali, i da se vakcinišu.

Ovo je dobra prilika da ne čekamo da ljudi dođu kod nas u zdravstvene ustanove, nego da i mi malo izađemo na teren, da krenemo u susret građanima i da građani na pravom mjestu mogu da dobiju informacije od pravih, stručnih ljudi, kazao je dr Milko Joksimović, specijalista epidemiologije u Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

„Radimo na dva kolosjeka, jedna je priča o prevenciji i zaštiti zdravlja djece i njihovoj vakcinaciji, a sa druge strane, s obzirom na to da vakcina ima ulogu ne samo da zaštiti djecu, nego da nas zaštiti tokom cijelog života, pričamo i o zaštiti i vakcinaciji odraslih“, naglasio je dr Joksimović.

I šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović, istakla je da je današnji „karavan zdravlja i imunizacije“ svojevrsni podsjetnik, da je neophodno da imamo dijalog kada je riječ o zdravlju, ali i o drugim važnim pitanjima i da taj dijalog mora da bude utemeljen na naučnim znanjima, istinama i činjenicama, jer je to put, kako je istakla,  kojim se gradi i vraća povjerenje kako u vakcinaciju, tako i u zdravstveni sistem i institucije sistema.

“Povjerenje i nacionalno jedinstvo su zapravo ključ uspješnog partnerstva koje ima za cilj da se gradi zdravija, bezbjednija budućnost za svakog građanina Crne Gore i po mjeri svakog građanina. Ono što me posebno raduje danas, jeste što je u organizaciji ovog karavana učestvovalo takođe Ministarstvo prosvjete i pružilo podršku zajedno sa Osnovnom školom "Dušan Korać“. Naime, zahvaljujući njihovoj podršci mi danas imamao i male i velike  učesnike karavana, odnosno dječicu iz četvrtog i petog razreda, koji su oslikali jako veliki broj radova i na taj način nam zapravo poslali jednu jako moćnu i važnu poruku, a to je da nema znanja bez zdravlja, i da je vakcinacija neophodna za razigrano sretno i zdravo djetinjstvo“, poručila je Brajović.

„Karavan zdravlja i vakcinacije“ pozdravio je i predsjednik Opštine Petar Smolović, izrazivši zadovoljstvo što danas u Bijelom Polju imamo jednu prelijepu zdravstvenu akciju koja promoviše ne samo održavanje zdravlja nego i zdrave stilove života.

„Zahvaljujem svim organizatorima ove akcije prije svega Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje, Vladi Sjedinjenih Američkih Država. Opština Bijelo Polje se uključila da podrži ovu kvalitetnu akciju. Vidimo danas veliko interesovanje građana Bijelog Polja, i shvatili smo konačno značaj zdravlja, ali onog zdravlja koji je zasnovan na naučnim istraživanjima i rezultatima tih istraživanja. Moramo slušati struku do kraja i da iskoristimo priliku da osim što će građani Bijelog Polja imati besplatan zdravstveni pregled mogu da se vakcinišu sa tri vakcine koje su aktuelne u ovom momentu. Hvala svim organizatorima, uvijek će naići na podršku u Bijelom Polju a veliko interesovanje građana svjedoči da je ovo zaista jedna uspješna akcija i da ćemo nastaviti ovim tempom i dalje“, poručio je predsjednik Smolović. 

     

U okviru “Karavana zdravlja i vakcinacije” organizovan je   i prikladan umjetnički program.

  

Autorka: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE