NVO Novi poredak realizovala edukativne radionice u Mojkovcu i Andrijevici o značaju cirkularne ekonomije

NVO Novi poredak u partnerstvu sa NVO Korak promjene je u okviru projekta pod nazivom ,,Sa reciklažom u zdraviju budućnost“ realizovala u Mojkovcu i Andrijevici edukativne radionice na temu značaja reciklaže i cirkularne ekonomije. Učenici SMŠ ,,Vuksan Đukić“ iz Mojkovca i iz SMŠ ,,Andrijevica“ iz Andrijevice su imali priliku da se informišu o svim aspektima značaja reciklaže na putu ka EU. 

Koordinator na projektu, profesor Radivoje Bogavac ističe da je za društvo u cjelini jako značajno povećanje informisanosti mladih o prednostima reciklaže i navodi da se na predavanjima stiču osnovna znanja o recikliranju kao rješenju koje podrazumijeva izdvajanje materijala iz otpada i njegovo ponovno materijalno korištenje.

Porast proizvodnje i potrošnje materijalnih dobara sa povećanjem životnog standarda neminovno dovodi do većeg stvaranja otpadnih materija koje ukoliko se ne tretiraju na adekvatan način mogu da kontaminiraju sve senkvence životne sredine i da utiču na zdravlje ljudi. Plastika je jedan vid otpada koji je svakodnevno prusutna po pitanju frekventnosti otpada. 

Evropska komisija je usvojila Evropsku strategiju za plastiku u cirkularnoj ekonomiji 2018. godine, koja predstavlja deo šireg plana razvoja cirkularne ekonomije i u kojoj je plastika utvrđena kao prioritetna oblast Fokus strategije je kako na smanjenoj upotrebi plastike, produženom periodu upotrebe na osnovu unapređenih materijala, tako i na unapređenju infrastrukture za upravljane otpadom u okviru EU. Strategija ukazuje da kapaciteti za sortiranje i reciklažu plastike treba značajno da se povećaju i modernizuju. Crna Gora se mora rukovoditi smjernicama sadržanim u ovoj strategiji i razviti proaktivne planove cirkularne ekonomije u skladu sa svojim geografskim i ekonomskim specifičnostima. 

Profesor Tomislav Tomović je naglasio da otpad utiče na probleme u poljoprivredi, industriji i industrijskom zagađenju i energetici. Održivo upravljanje za sobom povlači multidisciplinarni pristup, što znači da je održivo upravljanje otpadom dijalog između svih učesnika u procesu stvaranja i upravljanja otpadom koji bi trebalo da zajednički pronalaze rješenja. Upravljanje otpadom u kontekstu zelene ekonomije, stvara velike šanse za održivi razvoj, što podrazumijeva, smanjenje iskorištavanja prirodnih resursa, povećanje dohotka, smanjenje siromaštva i unapređenje kvaliteta života. 

U narednoj fazi projekta će održati edukativna radionica sa vršnjačkim edukatorima koja je bitna za održivost  projekta. 

Projekat je podržan od strane Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i traje šest mjeseci. 

Koordinator projekta, prof. Radivoje Bogavac

 

Saopštenje i foto: NVO Novi poredak