Malinari i danas blokirali saobraćajnice na Ribarevinama (video)

Bjelopoljski malinari i hladnjačari drugi dan zaredom, blokirali su na Ribarevinama saobraćajnice prema Bijelom Polju, Podgorici i Beranama, ovog puta na 45 minuta, kako bi skrenuli pažnju na svoje probleme.

Andrija Delić, malinar i predsjednik Udruženja malinara "Maline Sjevera'', kazao je da su se i danas okupili da izraze svoje negodovanje, jer premijer Ditan Abazović nije imao sluha za jučerašnji protest, a još manje ministar poljoprivrede Vladimir Joković, koji od septembra, kako je naglasio Delić, ignoriše njihove problem.

“Ja vas pozivam da sjutra u isto vrijeme, samo što ćemo više omasoviti ovaj skup, dođemo na isto mjesto, a pretpostavljam da ćemo poslije večerašnjeg sastanka koji ćemo imati, i radikalizovati naše  mjere”, kazao  je Delić, okupljenim malinarima.

I Mile Petrić kaže da se rješenje njihovog problema ne nazire.

“I danas smo se okupili, problem stoji, niđe pomjerio nije. Ono što je naša namjera, to se i vidi, počeli smo i stati nećemo. Problem je tu. Svake godine imamo 350 tona maline od koje direktnim putem država prihoduje nekih dva i po miliona eura. Mi ovdje ne tražimo od države ništa što nama ne pripada, to su naše pare. To je nekih pola miliona da se završi ovaj problem i da malinarstvo na sjeveru opstane. Narod ovdje nije došao zato što mu je volja da provodi vrijeme na cesti, nego zato što od poštenog rada pokušava nešto da uradi i to im se ne da. Ja sam kao malinar isplaćen, ali hoću da se solidarišem sa svakim prijateljem i kumom, komšijom, jer hoću da pomognem. Želimo da ova grana poljoprivrde  opstane na sjeveru”, poručio je Petrić.

Da podsjetimo, malinari traže prijem kod premijera Dritana Abazovića kako bi riješili problem prodaje oko 350 tona maline od protekle berbe, koja se na pragu nove sezone još uvijek nalazi neprodata u hladnjačama.

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić