Blokadom saobraćajnica na Ribarevinama malinari izrazili protest , traže prijem kod Abazovića

Bjelopoljski malinari i hladnjačari danas su u podne, na Ribarevinama, pola sata blokirali magistralne puteve prema Bijelom Polju, Podgorici i Beranama, i na taj način skrenuli pažnju na svoje probleme. Oni  traže prijem kod premijera  Dritana Abazovića, kako bi riješili problem prodaje maline koja se u hladnjačama nalazi od protekle berbe. istakli su da zamrznutih, a neprodatih plodova maline ima oko 350 tona, a ugrožena je sezona koja samo što nije počela.  Malinari  nijesu isplaćeni za maline koje su predali hladnjačarima, jer je nakon prvougovorene cijene od 4,40 eura po kilogramu, zbog kretanja na evropskoj berzi cijena se umanjila na 2,30 eura.

Andrija Delić, malinar i predsjednik Udruženja malinara,,Maline Sjevera'' je  kazao da su pribjegli  ovoj nepopularnoj mjerijer, jer  kako je istakao premijer Dritan Abazović se nije udostojio da malinare primi na razgovor. “To je krajnje neprofiesionalno, do granice bahatosti. Nama sezona počinje za desetak dana i ukoliko nas Abazović ne primi na razgovor primijenićemo još radikalnije mjere. To znači da ćemo svakoga dana blokirati ovaj kružni tok, i to na duži vremenski period. Žao mi je da nama malinarima, kao poslednjim mohikancima koji su ostali da se bore na svojim imanjima, neće da pomognu, i što nas tjeraju da idemo trbuhom za kruhom”, poručio je Delić.

U ime,,Poljoprivrednog klastera Crne Gore'' Ivan Bokovac je podržao malinare, kazujući da shvataju njihove probleme, uz nadu da će ih brzo na pravi način riješiti.

“Podržavamo malinare i na usluzi smo im jer zajedno samo moženo ostvariti svoje ciljeve. Svakom poljoprivredniku pružamo pomoć”, kazao je on

 Irma Kujović u ima hladnjačara je poručila  da bez malinara nema ni njih.

“Ukoliko mi ne prodamo naše zalihe bićemo prinuđeni da obustavimo otkup, jer su nam kapaciteti puni. U problem dokazi 500 malinara. Krajnje je vrijeme da nam pomognu da mi ne idemo u bankrot i prestajemo sa radom”,kazala je Kujović.

Veselinka Sošić je kazala da joj je zasad  maline površine  30 ari,  uvijek dobro došao  za egzistenciju,  sobzirom na to da  ona i suprug imaju najmanje penzije i da će sve morati da iposiječe,  a Ahmo Kasumović istakao da je iz grada otišao na selo, da uzgaja maline, ali da niko o malinarima ne vodi računa.

Sa današnjeg protesta malinari  su poručili da ukoliko se njihovim zatjevima ne udovolji svakodnevno će blokirati saobraćajnicu, a novi protest zakazan je za sjutra u 12 sati na Ribarevnima. Malinare su danas podržali i predstavnici bjelopoljske Unije stočara.

Autorka: Tanja Dangubić

foto : Radio Bijelo POlje

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE