“Jačanje kapaciteta OSI” – šest lica biće obučeno za izradu projekata

Povećanje stručnih i radnih kvalifikacija lica sa invaliditetom Bijelog Polja, kao i brže uključivanje u radne i društvene procese, cilj je projekta “Jačanje kapaciteta OSI”, koji nevladino udruženje “Elipsa” sprovodi u saradnji sa NVO “Centar za preduzetništvo” i d.o.o ,,PAG”.

Učesnici projekta će kroz niz planiranih aktivnosti i sprovedenih obuka biti u situaciji da steknu neophodan nivo kompetencija, znanje i praktična iskustva i to u oblastima  koje obezbeđuju zaposlenje kod poslodavaca, drugog pravnog lica ili započinjanja sopstvenog biznisa koji će imati pretpostavke održivosti, kazao je predsjednik NVU “Elipsa” i rukovodilac projekta, Rafet Mulić.

“Znanje je najbolji način prevencije i najefikasniji način integracije svih u zajednici, pa samim tim i osoba sa invaliditetom, koje su  nam i ciljna grupa. Zato smo odlučili da pokrenemo ovu priču za koju vjerujemo da će imati odlične rezultate, a da će tako i bti pokazuje i veliko interesovanje OSI, koje su spremne da nauče da pišu projekte, budu projekt menadžeri i sjutra možda direktori nekih organizacija. Iako su mnogi bili skeptični kada smo započinjali ovu priču, uvjerićemo ih da OSI imaju i velike mentalne kapacitete i da će uspješno usvojiti sva znanja i vještine”, rekao je Mulić za Radio Bijelo Polje.

Kako je kazao u projekat će biti uključeno šest osoba sa invaliditetom, koje se nalaze na evidenciji Biroa rada Bijelo Polje.

,,U saradnji sa Zavodom za zapošljavanje od zainteresovanih kandidata za učešće u projektu izabraćemo šest osoba koje zadovoljavaju kriterijume, koji se prije svega ogledaju u intelektualnim sposobnostima, a neophodno je i da imaju najmanje treći stepen stručnosti”, saopštio predsjednik NVU “Elipsa”, dodajući da zainteresovani mogu prijaviti do 8. jula, ali da mjesta ima samo za još dva kandidata, kao i da će prednost imati pripadnice ženskog pola, kako bi se ojačala njegova uloga u društvu.

Polaznici će pohađati tromjesečnu obuku, tokom koje će ovladati tehnikama izrade projekta kao i zastupanja javnih politika iz oblasti invaliditeta.

“Obuku će sprovoditi stručni tim iz firme d.o.o “Project advisory group”, a uz njihovu pomoć osobe sa invaliditetom će naučiti da  pišu projekte, budžetiraju, traže donatore, ali i kako se sami  projekti realizuju”, naveo je Mulić.

Po završetku obuke četiri najuspješnije osobe biće radno angažovano na period od šest mjeseci  u našem udruženju ,,Elipsa“.

“Ono što su tokom obuka učili oni će tokom tih šest mjeseci primijeniti u praksi i biće dio projektnih timova koij će raditi i realizovati određene projekte uz pomoć trenerskog tima iz Podgorice”, rekao je rukovodilac projekta, napominjući da će za taj rad primate novčanu naknadu, koja je predviđena samim budžetom projekta.

Mulić je istakao i da će nakon toga zaposliti dvije osobe na period od minimum šest mjeseci, iako to nije predviđeno samim projektom, te će ih isplaćivati sredstvima iu udrženja “Elipsa”.

Pored same obuke, koja je i ključna aktivnost projekta, predviđeno je i niz drugih, među kojima su okrugli sto, panel diskusije, analiza i davanje preporuka za poboljšanje sprovođenja Lokalnog plana akcije u oblasti invaliditeta, kao i promocija i evaluacija projekta.

Projekat “Jačanje kapaciteta osoba sa invaliditetom” podržan je od strane Zavoda za zapošljavanje Crne Gore u cilju zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Autorka: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE