REFESTICON još jednom potvrdio ideju jedinstvene regionalne književne scene (audio)

VI Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON 2018 uspješno je održan prošle nedjelje u Bijelom Polju, u organizaciji Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje.

 Za pet dana održavanja realizovano je više od 30 kulturno-umjetničkih programa, sa više od 50 učesnika, među kojima su neka od najznačajnijih književnih imena regiona, što prema riječima Adnadina Jašarevića, direktora Muzeja iz Zenice i predsjednika žirija, REFESTICON smješta u red najkvalitetnijh festivala posvećenih fantastici.

“Uvijek je lijepo doći u Bijelo Polje, sresti kolege iz cijelog regiona i tako učvrstiti ideju jedinstvene regionalne književne scene i dati doprinos zaštiti kulturno-istorijske baštine”, kazao je Jašarević, gostujući u emisiji Bestseler Refesticon.

On je kazao da je REFESTICON i ove godine bogatim programom posvećenim srednjevjekovnim valdarkama Mari Crnojević, Katarini Kosači i Milici Hrebeljanović, još jednom dokazao svoj kvalitet.

“Ovogodišnji REFESTICON je najbolje organizovan, a i tema je bolja od svih prethodnih, jer smo zaokružili modus vivendi -  razvoj zajedničkih ideja i podizanje kulturnih mostova. Zato mi je i posebno drago što je i sam predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović shvatio, iako je tek zakoračio u administraciju, da je vrlo važno spojiti kulturu i turizam i da vrijedi ulagati u festivale koji se bave zaštitom baštine i promocijom umjetnosti”, istakao je Jašarević za Bestseler Refesticon, dodajući da  upravo ovakvi festivali razvijaju i turističku scenu.

Govoreći o samom programu festivala kao jedan od najvažnijih događaja Jašarević je izdvojio dodjelu nagrade “Zlatni zmaj”, ovogodišnjem laureatu Slobodanu Vukanoviću, kome je  priznanje za izuzetan doprinos fantastičnoj književnosti pripalo kao začetniku fantastike na prostorima bivše Jugoslavije.

“Ovom nagradom ne samo da se odaje počast jednom velikom piscu, nego se ukazuje počast Crnoj Gori, a manifestaciji  se daje na važnosti, jer ne može svako davati nagrade. Uvijek se treba pokloniti velikom piscu i mislim da je Vukanović zaslužio da mu se ovakvo priznanje dodijeli još ranije”, naglasio je direktor Muzeja iz Zenice.

Na VI REFESTICON-u predstavljena i festivalska zbirka “Trium reginarum”, u kojoj se našlo 29 priča o srednjevjekovnim vladarkama Mari Crnojević, Katarini Kosača i Milici Hrebeljanović.

“Od pristiglih 45 priča iz cijelog regiona odabrali smo 14 autora priča iz Srbije, po šest iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, dvije iz Hrvatske i jednu priču autora koji živi u Njemačkoj. Broj i kvalitet priča zapravo je rezultat ispravno odabrane teme, jer inspirativno je pisati o ženama koje su sastavni dio legende, etnosa, kulture naroda u regionu. Zbirka “Trium reginarum” ima revolucionarni koncept. Uspjeli smo da pronađemo porodične, društvene, kulturološke veze, kako bi tri značajne kraljice – crnogorsku, bosansku i srbijansku spojili u jedno djelo, kao i autore iz država iz kojih ove kraljice potiču”, podvukao je Jašarević, predsjednik žirija.

VI Regionalni festival fantastične književnosti bio je i prilika da se promovišu i najzančajnije žanrovske knjige iz regiona.

 “Ovakvi festivali su izuzetna prilika da knjige cirkulišu između gradova, država, da zavše u lokalnim bibliotekama i da ih pisci odnesu u svoje gradove, jer je loša distributerska mreža i unutar same države, a ne između više njih”, pojasnio je Jašarević.

Poseban pečat ovogodišnjem festivalu fantastike, jedinom takve vrste u Crnoj Gori,  dali su eminentni književnici ne samo iz Crne Gore, već iz cijelog regiona.

“Imena kao što su Zoran Živković, Slobodan Vukanović, Goran Skrobonja, Tihomir Jovanović i mnoga druga dovoljno govore o kvalitetu ove manifestacije.  Kada se takvi ljudi pojave na festivalu to je pečat i garant uspješnosti”, poručio je  bosansko-hercegovački pisac Adnadin Jašarević.

On je kazao da vjeruje da će Regionalni festival fantastične književnosti iznjedriti mnoštvo mladih pisaca, koji će nastaviti misiju, koja se ogleda u promociji, afirmaciji i razvoju fantastike.

Šesti Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON odražan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Bijelo Polje, a u saradnji sa javnim ustanovama i brojnim partnerima iz Bijelog Polja i regiona.

Serijal emisija Bestseler Refesticon relizuje se u okviru projekta REFESTICON 2018

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto: rbp

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE