Nataša Žurić: “Pjesnik, ako bi se predao pesimizmu i nema optimističnu tačku u budućnosti, to bi bilo kao polomljeno klasje

Knjige poezije “Aurorina zalud”, autorke Nataše Žurić, promovisana je večeras u Kući Rista Ratkovića, a povodom 8.marta-Međunarodnog dana žena.

Nataša Rakočević Žurić je pripovjedač, romanopisac, pjesnik, esejista i pjesnik za djecu. Član je Književnog kluba “Galica” i Udruženja crnogorskih književnika i prevodilac. Piše poeziju i prozu od školskih dana. Njene priče, eseji i pjesme našle su mjesto u zbornicima i na portalima, a njena poezija je prevođena na sedam jezika. Ocijenjena je od recenzenata i kritike kao “nadrastanje dosadašnjeg stvaralaštva”, rekao je, u uvodnom obraćanju, dr Dragić Rabrenović, moderator večeri.

Podsjećajući na ulogu žena kroz istoriju, Rabrenović je kazao da je uloga umjetnica u društvu  iz posebnog razloga značajna.

“Jer smo u nekim situacijama svjedočili tome da žene, iz nekog čudnog razloga, budu ili marginalizovane ili zapostavljene, mada, kada je stvaralaštvo JU Ratkovićeve večeri poezije u pitanju, to nije slučaj. I Kuća Rista Ratkovića posebnu pažnju pridaje tome, pa su neke od poznatih pjesnikinja bile dobitnice Nagrade “Risto Ratković”, ali i  mnoge žene  književnice su učesnice Ratkovićevih večeri poezije”, istakao je Rabrenović.

On dodaje da autorka u knjizi “Aurorina zalud” progovara i kroz stihove diže glas, i citirajući pritom recenzentkinju Dijanu Tiganj, naglašava, da “ženskom rukom suptilno a jednako snažno, u stihove pretače istinsku filozofiju”

Podsjećajući da je “Aurorina zalud” njena peta zbirka poezija a deveto izdanje, odnosno deveta publikacija, Nataša Žurić je izrazila zadovoljstvo što je upravo  Kuća Rista Ratkovića  njen  izdavač, a što, kako kaže, predstavlja posebnu čast, ne samo za crnogorske pisce i stvaraoce, nego i sve druge.

“Aurorina zalud je knjiga koja sadrži u sebi refleksnu i misaonu poeziju, naravno, tu postoji i ljubavna poezija. Ima pet podnaslova,a kompletna kompozicija, kako kaže sam naslov “Aurorina zalud”. Šta je zanimljivo kod “Aurorine zaludi”? To što ona pjeva  o dualizmu života i smrti, jednom djelu gdje ta Aurora je simbol rađanja i simbol neminovnog umiranja. Knjiga nije prepuna pesimizma, naprotiv, jer pjesnik, ako bi se predao pesimizmu i nema optimističnu tačku u budućnosti, to bi bilo kao polomljeno klasje”, istakla je Žurić.

 

Nataša Žurić je autorka romana “Vječnost u plamenu sna” – romana koji je zadržao u sebi arhaičan izraz i baziran je na istinitom događaju, kao i romana “Isječak kruga” - prozno djelo bez vlastitih imenica, a govori o ljudima na marginama. Objavila je i knjigu poezije za djecu “Kornjačina slava”,  i zbirku kratkih priča “Pupčanik”.

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelic

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE