Realizacija projekta ,,Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanje romske zajednice na lokalnom nivou“

Predstavnici Savjeta Evrope Angela Longo, šefica  Programske kancelarije u Podgorici, Sanja Elezović projekt menadžerka, zajedno sa Samirom  Jahom predsjednikom NVO ,,Mladi Romi“ boravili su juče u Bijelom Polju i posjetili lokalnu samoupravu.

Tokom  prijema kod predsjednika Opštine Petra Smolovića, razgovarano je o realizaciji projekta - ,,Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanje romske zajednice na lokalnom nivou“.

Ovaj program zajednički realizuju Evropska unija i Savjet Evrope, a implementira ga tim, koji je za ovaj projekat posebno imenovan od Savjeta Evrope. Cilj projekta je jačanje političke volje i podrška lokalnom razvoju kroz izgradnju kapaciteta lokalnih vlasti i efikasnog učešća Roma u lokalnim planovima i projektima. Posebno je značajno osnaživanje romske zajednice, kako na individualnom nivou kroz pružanje pomoći ljudima da koriste svoja osnovna prava i unapređuju lične kapacitete i vještine, tako i na nivou kolektiva - pomoć ljudima da se organizuju kako bi izrazili svoje interese u rješavanju problema čitavih zajednica. 

“Opština Bijelo Polje je odabrana od strane Savjeta Evrope kao ciljna za realizaciju ovog projekta, među 50 lokalnih uprava iz 7 država Evrope. Implementacijom projekta, koji je predviđeno da traje 28 mjeseci, jačamo kapacitete institucija, unaprjeđujemo znanja i vještina zaposlenih u radu na inkluziji Roma i pripremi koncepta dobre uprave”, kazao je predsjednik Opštine Petar Smolović.

Jučerašnjem sastanku prisustvovala je Saida Čikić, sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu.

Opština Bijelo Polje je, inače, lider u okruženju po pitanjima brige o ranjivim društvenim grupama, pa su tako u Bijelom Polju formirane brojne specijalizovane kancelarije, a jedna od njih je i Kancelarija za pitanja Roma, prva ove vrste u Crnoj Gori.

Izvor i foto:Sajt Opštine