Musić: ”Djeca najviše mogu uticati na podizanje svijesti o neophodnom očuvanju životne sredine”(video)

Informisanost i afirmacija srednjoškolaca o važnosti zaštite životne sredine u saobraćaju bio je osnovni cilj projekta ,,Mobilni eko tim” koji je realizovla  NVO “Novi poredak” u saradnji sa NVO “Korak promjene”.

Kako kazao u emisiji “Promo”, professor biologije Tomislav Tomović, u okviru projekta održane su tri radionice tokom kojih se oko 60 učenika Gimnazije “Miloje Dobrašinović“ upoznavalo sa problemima i posledicama koje u ekološkom, socijalnom, ekonomskom i svakom drugom društvenom smislu može doprinijeti nesavjesno i neodgovorno ponašanje građana u saobraćaju.

“Sam saobraćaj je važna privredna djelatnost međutim, sve više smo svjedoci da takođe ima negativne uticaje na životnu sredinu. Zato smo na radionicama imali predavanja o štetnim gasovima, izgradnji saobraćajne infrastrukture, koliko oni utiču na živi svijet i kolike su posledice na eko sistem. Učenici su sa zanimanjem pratili predavanja uz njihove sugestije na koji način se mogu uključiti u očuvanje životne sredine sa zanimljivim predlozima i rješenjima za prevazilaženje ovog velikog problema” istakao je Tomović.

U okviru projekta održane su tri radionice stripa i crteža gdje su se učenici Gimnazije dodatno edukovali i obučili da što vjerodostojnije prenesu na crteže opis problema sa kojima se društvo suočava kada su u pitanju negativni saobraćajni uticaji na životnu sredinu. Predavači na radionicama su bili dr. Dragić Rabrenović i mr. Kemal Musić.

Kako je istakao Musić, učenici su veoma dobro odgovorili na zadate teme o štetnom uticaju saobraćaja na cjelokupno društvo i ekologiju.

“Mi smo juče upriličili multimedijalnu izložbu radova koji su nastali na radionicama  gdje su prikazane razne forme od crteža i slika, do digitalnih formi i veoma smo zadovoljni što su mladi shvatili sa kojim problemima se suočavamo kada je u pitanju zaštita eko sistema od negativnog uticaja saobraćaja.Radionice ovog tipa za djecu koja tek treba da zakorače u svijet odraslih veoma su korisne, jer oni su u stvari ti koji najviše mogu uticati na podizanje svijesti o neophodnom očuvanju životne sredine” istakao je Musić.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJA

 

Tekst: Vanja Šabanović

Tonska realizacija: Milan Knežević

Foto i video: Ljilja Brajković

Audio obrada: Sanida Kajević