NVO Novi poredak uspješno realizovala projekat ,,Um na drum-Droga i alkohol ne!“

NVO Novi poredak je održala konferenciju za štampu povodom realizacije projekta ,,Um na drum-Droga i alkohol ne!“ koji je implementiran regionalno u više opština na sjeveru Crne Gore sa srednjoškolskom populacijom.

Prema riječima koordinatora projekta, profesora Radivoja Bogavca, cilj projekta je bio usmjeren na edukaciju srednjoškolske omladine o problemima zloupotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci u saobraćaju i potrebi za sprečavanjem posledica njihove zloupotrebe. Kroz informativno edukativne radionice je ukazano na sve aspekte zdravstvenog, socijalnog, ekonomskog i uopšte društvenog rizika i štete koju upotreba ovih supstanci može da izazove po pojedinca i društvo u saobraćaju. Kroz realizaciju cjelokupnog projekta je generalno postignuto povećanje informisanosti srednjoškolske populacije i javnosti o problemima i posledicama konzumacije alkohola i ostalih psihoaktivnih supstanci u saobraćaju od strane omladine i ostalih učesnika u saobraćaju. 

Tokom realizacije projekta oformio se edukativni materijal u vidu flajera koje su volonteri NVO Novi poredak dijelili i kojom prilikom su se građani i učenici dodatno i u širem obimu upoznali sa dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci u saobraćaju.

Održane su 3 edukativne radionice sa 60 učenika treće godine u Bijelom Polju u JU Gimnazija ,,Miloje Dobrašinović“ i po jedna radionica u Mojkovcu sa učenicima JU SMŠ ,,Vuksan Đukić“ i u  JU SMŠ ,,Andrijevica“ u Andrijevici sa po 20 učenika u svakom gradu kojom prilikom se povećao stepen informisanosti učenika o štetnosti konzumiranja alkohola i psiho-aktivnih supstanci (PAS) u saobraćaju i pratećim posledicama. 

Realizovale su se i dvije informativno-edukativne radionice sa 20 vršnjačkih edukatora kojom prilikom su se oni obučili u preventivnom djelovanju i pružanju savjeta svojim vršnjacima o posledicama korišćenja alkohola i PAS-a u saobraćaju. Vršnjački edukatori imaju važnu ulogu u procesu održivosti projekta. Predavači na projektu su bili profesorica psihologije Danka Gurešić i profesor biologije Tomislav Tomović. 

Predstavljanje projekta široj javnosti i njegovih ciljeva i postignutih rezultata prezentovano je realizacijom jedne radijske emisije u Radiju Bijelo Polje kojom prilikom je povećan stepen informisanosti i razumijevanja šire zajednice o štetnosti konzumiranja alkohola i psiho-aktivnih supstanci u saobraćaju i vrstama i obimu posledica po pojedinca i društvo u cjelini. 

Projekat je trajao šest mjeseci i bio je podržan od Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore. Koordinator projekta prof. Radivoje Bogavac.

 

Saopštenje i foto: NVO Novi poredak