Božović: Neprilagođena saobraćajna infrastruktura i javni prevoz, najveći problem OSI u saobraćaju (video)

,,Slobodni u kretanju - Ravnopravni u saobraćaju” projekat je koji  je NVO “Novi poredak” otpočela u septembru, kako bi se podigla svijest građana o pravima osoba sa invaliditetom u saobraćaju i otklonile barijere pri njihovom kretanju, kazala je edukatorka Dragana Božović iz Udruženja za podršku osobama sa invaliditetom.

Govoreći u emisiji “Građanima u susret” Radija Bijelo Polje ona je istakla da je projekat usmjeren na promociju prava osoba sa invaliditetom kao učesnika u saobraćaju i afirmisanje njihove slobode kretanja.

“Specifični cilj projekta je podizanje svijesti srednjoškolske omladine o problemima sa kojima se suočavaju OSI u saobraćaju prilikom kretanja i ustanovljenje mehanizama za smanjenje barijera i diskriminacije OSI. Projekat je regionalnog karaktera i implementirao se u Bijelom Polju, Mojkovcu i Kolašinu, a na radionicama koje smo organizovali u ova tri grada, učestvovalo je oko 100 srednjoškolaca. Cilj tih radionica je bio povećanje stepena informisanosti, razumijevanja iznanja učenika o zaštiti prava OSI kao učesnicima u saobraćaju, otklanjanju  barijera u njihovom kretanju i posledicama njihove diskriminacije kao i značaju društvene inkluzije OSI. Razvijanje senzibileta prema OSI je jako bitno kod mladih jer su oni budući kreatori javnih politika, pa i politika odnosa prema osobama sa invaliditetom u saobraćaju i uopšte”, poručila je Božović.

Među najčešćim problemima sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom kao učesnici u saobraćaju, Božović je navela: zaustavljanje ili parkiraje vozila na samom pješačkom prelazu,nepostojanje trotoara koji su opremljeni trakom vodiljom za osobe koje se kreću uz pomoć bijelog štapa, neprilagođene trotoare i javni prevoz za OSI koje se kreću pomoću invalidskih kolica ili pomoću drugih pomagala, nedostatak pristupnih rampi na prilazima i ulazima u javne ustanove kao što su škole, fakulteti, domovi zdravlja, bolnice, javna i komunalna preduzeća i dr.

 

Repriza emisije “Građanima u susret” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Foto, video, audio obrada i montaža: Sanida Kajević

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE