Kompaniji Put-Gross, Hilal fondu i Rasemi Hekalo uručene nagrade „Iskra“

Kompaniji Put-Gross iz Bijelog Polja, Hilal fondu  i jednoj od osnivačica Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju „Oaza”, Rasemi Hekalo, uručene su  nagrade i priznanja za filantropiju „Iskra“, koje dodjeljuje Fond za aktivno građanstvo (FAKT).

Njima su nagrade uručene na ceremoniji na Cetinju, koja je, kako je kazala programska menadžerka u Fondu za aktivno građanstvo Nađa Dragović, bila prilika da se oda priznanje i ukaže poštovanje svima koji doprinose stvaranju humanijeg i pravednijeg društva.

Put-Gross iz Bijelog Polja  dobio je nagradu za doprinos lokalnoj zajednici, a kako su kazali iz Fonda za aktivno građanstvo, pored brojnih akcija po kojima je ovo preduzeće poznato, posebno se izdvajaju one koje su usmjerene na mlade i njihovo obrazovanje.

„U protekloj godini ovo preduzeće opredijelilo je više od 30.000 eura za stipendiranje mladih, a samo u novembru njih 28 bilo je na spisku stipendista Put Gross-a“, saopštili su iz FAKT-a.

Jedna od osnivačica Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju „Oaza”, Rasema Hekalo, nagrađena je Iskorm za građanski doprinos opštem dobru.

„Više od dvije decenije, Rasema predano i svakodnevno radi na poboljšanju uslova djece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom, afirmaciji njihovih prava i boljem položaju u društvu“, naveli su iz Fonda za aktivno građanstvo.

Među dobitnicma „Iskre“ je i Hilal fond, koji više od 10 godina širi humanost i pomaže, ne samo u Bijelom Polju i Crnoj Gori, već i širom Balkana.

“Protekle godine njihovi volonteri su prikupljali i distribuirali pomoć u novcu, namirnicama i garderobi siromašnim porodicama i djeci bez jednog ili oba roditelja u Bijelom Polju. Pokrenuli su inicijativu za izgradnju Humanitarnog centra u Bijelom Polju, i prikupili 300.000 eura, čime su premašili potrebna sredstva, pa su 60.000 eura donirali Ginekološkom odeljenju Opšte bolnice u Bijelom Polju. Zajedno sa fondacijama ‘Hemiias’ i ‘Budi human’, incijatori su velike humanitarne akcije ‘Srcem za Crnu Goru’, u okviru koje su se prikupljala sredstva za teško oboljele osobe i socijalno ugrožene porodice”, napomenuli su iz FAKT-a.

Pored njih, godišnju nagradu i priznanja za filantropiju „Iskra“, dobili su i Rožajac Hajrudin Ledinić, dobitnik nagrade za individualni doprinos, nagrada za dobročinstvo posthumno je dodjeljena dr Dušanu Kosoviću, poznatom neuropsihijataru i psihoanalitičaru, Gordana Sarić, profesorica francuskog i latinskog jezika, dobitnica je specijalnog priznanja za građanski doprinos opštem dobru.  Isto priznanje dobila je i humanitarna grupa „Ana Đoković - in memoriam“, koja prikuplja sredstva za one kojima je pomoć neophodna, bilo da je u pitanju bolest ili teška materijalna situacija. Mladi Cetinjanin Aleksandar Vuković je primjer nesebičnog odnosa prema zajednici u kojoj živi i zato je dobio specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru. Specijalno priznanje za doprinos dijaspore dobio je Sait Latić koji je donirao 20.000 eura za izgradnju mosta u Lagatorima, u Petnjici. Specijalno priznanje za podršku mladima dobila je Coca Cola HBC Crna Gora.

Inače, dodjelu nagrade „Iskra” organizuje Fond za aktivno građanstvo uz podršku Privredne komore I Fondacije „Ćano Koprivica“.

Izvor: Fond za aktivno građanstvo

Tekst objavila: Sanja Dulović