Žarković: Rana dijagnoza i aktivno liječenje značajno umanjuju smrtnost od raka (audio)

Cilj Društva za borbu protiv raka Crne Gore jeste sveobuhvatna borba protiv raka, smanjivanje broja novooboljelih, te podizanje zdravstvene kulture i svijesti građana u borbi protiv ove globalne epidemije, kazao je sekretar Društva, Domagoj Žarković. U telefonskom razgovoru za emisiju “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, on je istakao da je njihov zadatak i smanjenje stope smrtnosti od ove bolesti, koja je, kao i u čitavom svijetu i kod nas izuzetno visoka.

“Krećemo od 4. februara - Svjetskog dana borbe protiv raka, kao jedinstvene inicijative za borbu protiv ove globalne epidemije, i cilj je usmjeren, svih ovih godina a nastaviće se i dalje, na četiri osnovne tačke, a to su: promocija zdravog načina života, omogućavanje ranog otkrivanja bolesti, postizanje dostupnog liječenja za sve i poboljšanje kvaliteta života oboljelih“, naglasio je Žarković, i dodao da u Crnoj Gori, godišnje od raka oboli 3000 osoba.

„Cifre su zaista velike za našu malu državu, ali bih prije toga, iznio globalni podatak koji je saopštila Svjetska zdravstvena organizacija, da se trećina smrti od svih vrsta raka može spriječiti a jedna trećina se može izliječiti, kroz ranu dijagnozu i adekvatno liječenje - što je strahovito mnogo, odnosno, 60-70 posto oboljelih i umrlih bi bilo spriječeno. U Crnoj Gori blizu 3.000 osoba svake godine oboli od raka, što je na 600.000 stanovnika, ne veliki nego ogroman broj. U našoj državi je tokom 2020/2021. godine 1.700 osoba izgubilo borbu sa ovom opakom bolešću. Najčešće vrste raka kod muškaraca su rak pluća, rak prostate i rak debelog crijeva, a kod žena rak dojke, rak debelog crijeva i rak pluća“, ističe sekretar Crnogorskog društva za borbu protiv raka.

On podsjeća, i da je karcinom drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. “Prema raspoloživim podacima u Crnoj Gori od malignih bolesti godišnje obolijeva između dvadesetoro i tridesetoro djece. Podaci pokazuju da je duplo više dječaka, tj. dvije trećine naspram jedne trećine djevojčica. Najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece i adolescenata (0 - 18) u Crnoj Gori su bile leukemije, zatim maligni tumori mozga, kosti i limfomi. Godišnje se u starosnoj dobi od 0 - 18. godine u našoj državi registruje uglavnom između pet i deset smrtnih slučajeva od malignih bolesti”.

Na sreću, kaže  Žarković,  procenat izlječenja je veći nego kod odraslih, tako da  preko dvije trećine djece se izliječi od malignih bolesti, dok je preživljavanje na više od pet godina podignuto na 90 posto, zahvaljujući kombinaciji hemioterapije, hirurgije i postoperativnog praćenja djece.

Repriza emisije “Tajne  zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.