Za nabavku poljoprivredne opreme, mašina i uređaja 5,56 miliona eura

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstavili su danas poljoprivrednim proizvođačima iz Bijelog Polja V Javni poziv za Mjeru 3 “Investicije u fizički kapital za preradu i marketing poljoprivrednih i proizvoda ribarstva”.

Kako je kazao Miloš Kusovac u ime Direktorata za ruralni razvoj, ova mjera namijenjena je podršci u prerađivačke kapacitete i ima za cilj unaprjeđenje subjekata u poslovanju hranom, kako bi se ispunili EU standardi kada je u pitanju bezbjednost hrane i mogućnost nesmetanog plasiranja proizvoda na tržište.

“Ovim javnim pozivom obezbijeđena je podrška u iznosu od 5,56 miliona eura za investicije koje se odnose na nabavku opreme, mašina i uređaja. Prihvatljivi troškovi kroz Mjeru 3 kreću se od 40.000 do 1,5 miliona eura. Visina podrške iznosi 50 odsto od prihvatljivih troškova, dok investicije koje se odnose na tretman otpadnih voda iz proizvodnje ostvaruju dodatnih 10 procenata podrške” kazao je Kusovac.

Kusovac je pojasnio da pravo na dobijanje sredstava podrške za sprovođenje Mjere 3 mogu ostvariti privredna društva upisana u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS), uključujući i kooperative, ali i oni, koji tek namjeravaju da započnu ovaj vid privredne aktivnosti.   

 “Kroz ovaj javni poziv mogu konkurisati pravna lica koja su registrovana za djelatnost poljoprivrede ili prerade poloprivrednih proizvoda. Podrška po ovom javnom pozivu iznosi 50 procenata od prihvatljivih troškova, dok investicije koje se odnose na tretman otpadnih voda iz proizvodnje ostvaruju dodatnih 10 procenata podrške” kazao je Kusovac.

Kusovac je podsjetio da su poljoprivredni proizvođači sa područja bjelopoljske opštine i ranije koristili mjere podrške u preradi mesa i mlijeka, te da su i danas najviše bili zainteresovani za nabavku hladnjača, vozila i specijalizovane opreme za preradu poljoprivrednih proizvoda.

 

Tekst:Vanja Šabanović

Foto i video Vladimir Jelić