Višnjić: “Violinu doživljavam kao dio sebe“

Mlada violinistkinja, Emina Višnjić, svojim prvim solističkim koncertom predstavila se nedavno sugrađanima u bjelopoljskom Centru za kulturu.

O muzici, ljubavi prema violini, kao i planovima za budućnost, Emina, koja je inače rođena u Norveškoj, govorila je u emisiji „Muzički talenti“ Radija Bijelo Polje.

„Još 2009. godine, kada sam, kao djevojčica, na takmičenju Evrovizije gledala i slušala norveškog predstavnika, Aleksandra Ribaka, koji je na scenu izašao sa violinom, bila sam oduševljena i tada sam poželja da i ja jednog dana zasviram taj instrument. Danas, poslije 14 godina, održala sam svoj prvi solistički koncert i zaista sam jako ponosna“, ispričala je Emina.

Prisjećajući se svojih početaka, ova talentovana Bjelopoljka, kazala je da je uz podršku roditelja i započela svoje muzičko obrazovanje i  ubrzo počela sa sviranjem omiljenog instrumenta.

Da je bila uspješna tokom svih godina školovanja, pokazuju i  rezultati sa  brojnih državnih i međunarodnih takmičenja, a prvu Srebrnu liru osvojila je samo poslije par mjeseci priprema sa tadašnjom profesoricom Andom Buši.

„To je svakako bio sjajan podstrek da nastavim da usavršavam svoj talenat, pa sam do završetka Škole za osnovno muzičko obrazovanje osvojila brojne nagrade i priznanja, kako u solo kategorijama, tako i u kamernim ansamblima, što me je i podstaklo da upišem Umjetničku školu za muziku i balet ’Vasa Pavić’, tako da sam već na završnoj godini“, kazala je Emina.

Ona je istakla da violinu doživljava kao dio sebe, te da je to način na koji izražava svoje emocije i trenutna stanja.

Da bi uspjela u muzičkom svijetu, prema Emininim riječima, vježbanje je neophodno, pa svakodnevno svira i  do 6 sati, ali veliku podršku dobija i od profesora i porodice.

„Veliku zahvalnost dugujem svojoj profesorici iz niže muzičke škole Andi Buši, koja je u meni vidjela potencijal i koja se trudila da mi kroz cijelo moje školovanje u Bijelom Polju prenese svoje znanje. Takođe, zahvalna sam i mom sadašnji profesoru Marku Simoviću, koji  doprinosi mom usavršavanju, a koji je u stvari i insistirao da priredim solističke koncerte u Bijelom Polju i Podgorici u KIC-u ’Budo Tomović’, u okviru programa ’Mladi talenti“istakla, je Emina.

Ova osamnaestogodišnjakinja navodi da je najvažniji savjet dobila upravo od profesora Simovića.

„On je kazao da nema veće sreće nego svirati instrument koji volimo i kada svirajući možemo da prenesemo sve emocije ljudima koji nas slušaju- mislim da je upravo ljepota sviranja u tome“, kazala je Emina.

Kao maturantkinja škole „Vasa Pavić“ već razmišlja o nastavku svog usavršavanja na violini, ali kako kaže, još nije odlučila gdje će nastaviti školovanje.

„Muzički akademiju planiram da upišem, ali gdje će me put odvesti još uvijek ne znam, važno je da se vidim sa violinom i da se bavim onim što volim“, kazala je Emina.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Vanja Šabanović

Foto: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE