Više Nevladinih organizacija organizovalo okrugli sto na temu participacije građana u kreiranju javnih politika

NVO Novi poredak je sa više Nevladinih organizacija, NVO Korak promjene, NVO Zvijezde, NVO Evropski omladinski centar, NVO Progres, NVO Platforma, NVO Razvojni centar, NVO Bjelopoljski demokratski centar, NVO Udruženje za zaštitu prava radnika i nezaposlenih lica Opštine Bijelo Polje i NVO Eko centar organizovala okrugli sto u nastavku realizacije projekta ,,Znanjem i akcijom do efikasnijeg servisa građana“.

Opšti cilj projekta je edukacija mladih vezano za primjenu mehanizama i tehnika participacije građana u kreiranju lokalnih javnih politika kao i upoznavanje sa korišćenjem e-servisa. Nevladine organizacije su na održanom okruglom stolu stavile fokus na probleme sa kojima se građani i organizacije civilnog društva suočavaju u procesu kreiranja javnih politika na lokalnom i na državnom nivou. Konstantovano je da je potrebna hitna izmjena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama koji bi omogućio proaktivnije povratne infomacije a u službi ostvarivanja prava građana da znaju, kreiranju i predlažu. 

Na okruglom stolu je takođe zaključeno da je potrebno mijenjati forme i nivo participacije Nevladinog sektora u kreiranju javnih politika u sinergiji i u radnim tijelima sa Ministarstvom javne uprave kao i da je neophodna izmjena i dopuna Zakona o Nevladinim organizacijama kojim će se obezbijediti sveobuhvatnije donošenje odluka u korist građana. Takođe je mapirana potreba da je potrebno veće učešče Nevladinog sektora u donošenju svih Zakona, uključujući i Zakon o Vladi.

Projekat traje šest mjeseci i podržan je od strane Ministarstva javne uprave Crne Gore.

 

Saopštenje i foto: NVO Novi poredak, prof. Radivoje Bogavac