Pokrenut postupak zaštite Ćehotine

Opština Bijelo Polje pokrenula je postupak  proglašenja Ćehotine zaštićenim područjem na svojoj teritoriji, saopštio je za Radio Bijelo Polje sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, Jasmin Ćorović.

On je kazao da će Studiju zaštite prirodnog dobra – izvorište i vodotoka rijeke Ćehotine, koja se nalazi na teritoriji opštine Bijelo Polje, izraditi Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore, sa kojom je Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj nedavno sklopio ugovor o saradnji.

“Dio sredstava za izradu Studije će pokriti Opština Bijelo Polje, a drugi dio biće obezbijeđen iz sredstava nevladinih organizacija - Adrije, TNC-a i Eko-tima, sa kojima smo takođe sklopili ugovor o saradnji", saopštio je sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj.

Ćorović je naveo da se svojim izvoršinim dijelom Ćehotina nalazi na teritorji bjelopoljske opštine, dok je veći dio na teritoriji opštine Pljevlja, sa čijom lokalnom samoupravom su već uspostavili saradnju.

“Oni su već pokrenuli, a i u dobrom dijelu završili, postupak proglašenja dijela toka Ćehotine zaštićenim područjem na njihovoj teritoriji, a kako bi se sve to kompletiralo, mi smo takođe u saradnji sa njima i pomenutim nevladinim organizacijama, donijeli odluku da i mi dio izvorišta koji se nalazi na  teritoriji Bijelog Polja zaštitimo kao prirodno dobro”, dodao je on.

 Istakao je i da očekuje da Studija zaštite prirodnog dobra – izvorište i vodotoka rijeke Ćehotine bude završena do kraja naredne godine.

“Agencija za zaštitu životne sredine već je započela postupak izrade Studije, što je i njena zakonska nadležnost, a ja se nadam  ćemo do kraja iduće godine imati završenu Studiju zaštite tog dijela na našoj teritoriji i da će se ona naći na dnevnom redu za usvajanje u Skupštini opštine Bijelo Polje”, saopštio je Ćorović.

On je kazao i da rijeka Ćehotina ima svoje prednosti u pogledu geoloških i bioloških karakteristika.

“Na izvoršnom dijelu se koristi i za piće, jer je zaista čista, a predstavlja i turistički biser, ne samo naše i pljevaljske opštine, već i cijele Crne Gore, te kao takvu smatramo da bi je trebalo zaštiti”, poručio je   sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj.

Pored toga, kako je naveo Ćorović, u Bijelom Polju imamo dva spomenika prirode.

“To je Đalovića klisura, za koju smo takođe pokrenuli Studiju zaštite, kao i Novakovića pećinu, za koju u narednom periodu pokušavamo da pokrenemo postupak zaštite i tog prirodnog dobra”, dodao je Ćorović.

Napomenuo je i da je preporuka nadležnog ministarstva i Vlade Crne Gore, da se u svim opštinama podigne stepen zaštićenih područja.

“Mi smo prepoznali da su ovo tri glavna područja koja bi mi kao lokalna samouprava trebali da zaštitimo. Do sada smo dosta toga uradili, a mislim da će od postupka imati koristi prije svega mještani koji žive na tom području izvorišta Ćehotine, a svakako i cijela opština, jer Ćehotina treba da se valorizuje i kao turistički potencijal Bijelg Polja, jer ona to zaista i jeste”, zaključio je sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, Jasmin Ćorović.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: arhiva RBP

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE