Održane završne edukativne tribine o medijskoj pismenosti za mlade

Završne edukativne tribine za mlade, posvećene medijskom opismenjavanju bjelopoljskih osnovaca i srednjoškolaca, održane su u okviru projekta „Sprječavanje govora mržnje i širenja dezinformacija“, koji je realizovao Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

O medijskoj pismenosti, kritičkom tumačenju informacija, problemu govora mržnje  i dezinformacija u medijama, sa bjelopoljskim učenicima razgovarali su profesor sociologije, Radivoje Bogavac, kao i izvršni direktor NVO Bjelopoljski demokratski centar, Zdravko Janjušević.

Oni su istakli da je neophodno konstantno raditi na edukaciji mladih, kako bi se zaštitili od svih neprofesionalnih sadržaja koji se pojavljuju u medijima.

„Cilj ove tribine je bio da mlade naučimo osnovnim vještinama i metodama prepoznavanja dezinformacija i govora mrženje, kako bi na pravilan selektovali sve informacije i medijske sadržaje. Takođe, govorili smo i o različitim oblicima borbe protiv takvog sadržaja, o tome ko su oni koji najčešće šire govor mržnje,  ali i kako regaovati u takvim situacijama“, kazao je profesor sociologije.

Bogavac je naveo i da raduje zainteresovanost mladih za ovu temu.

„Medijska pismenost još uvijek nije obavezan, već izborni predmet u školama, pa tako određeni broj maldih nije upoznat sa mehanizmima zaštite od neprofesionalnog sadržaja, tako da je ovo predavanje bilo jako korisno. Takođe, raduje me veliko interesovanje maldih, žele da se edukuju, jer su nakon tribine i sami kazali da su se susretali sa govorom mržnje i dezinformacija, posebno na društvenim mrežama, odnosno novi medijima koje najčešće i koriste“, rekao je profesor Bogavac.

O problemu govora mržnje i dezinformacija govorio je i izvršni direktor NVO Bjelopoljski demokratski centar, Zdravko Janjušević, koji je posebno ukazao na značaj medijske pismenosti.

„U sferi obrazovanja, posebno mladih, odnosno učenika osnovnih i srednjih škola, neophodno je da se posveti pažnja medijskoj pismenosti, kako bi mogli da prepoznaju sve oblike neprofesionalnog sadržaja, jer je razvojem medijskog pluralizma došlo do mnogih zloupotreba, pa i onih najbrutalnijih, sa dramatičnim posljedicama. Zato je važno kontinuirano raditi sa mladima, edukovati ih i medijski opismeniti, kako bi se na pravi način upoznali sa svim onim što je sastavni dio medijske scene“, naveo je Janjušević.

On je pohvalio i to što je upravo Radio Bijelo Polje, kao lokalni javni emiter, pokrenuo ovu temu.

„Tradicionalni mediji, kojima pripada i Radio Bijelo Polje, ne šire govor mrženje, to su pokazala brojna istraživanja domaćih i međunarodnih relevantnih organizacija i institucija. Zato je važno da mediji pošalju poruku, da uključuju mlade i svojm primjerom pokažu kako i na koji način treba da se trasira medijska politika“, poručio je Janjušević.

Moderatorka na ovim tribinama bila glavna i odgovorna urednica Radija Bijelo Polje, Tanja Dangubić.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE