Vukanović: Medijska pismenost dobija na značaju, o njoj učiti od najranijeg uzrasta (audio)

Medijska pismenost danas posebno dobija na značaju, a o njoj treba učiti od najranijeg uzrasta, poručio je prof. dr Zvezdan Vukanović, član borda direktora Internacionalne akademske menadžmentske asocijacije (IMA), govoreći u emisiji ,,Mediji i građani”, koju Radio Bijelo Polje emituje u okviru projekta ,,Sprječavanje govora mržnje i širenja dezinformacija u medijima”.

Vukanović je govorio u telefonskom razgovoru, i kazao da se danas o medijskoj pismenost sa pravom sve više priča.

,,Smatram da je to jako dobro, iz tog razloga što se nalazimo u eri digitalnih medija, veoma jakog tehnološkog napretka, koji je, posljednjih nekoliko desetina godina, zbunio jedan dio konzervativne, starije javnosti, koja se sve slabije nosi sa izazovima digitalnih medija. Od najranijeg uzrasta treba krenuti sa edukacijom o medijskom pismenošću, jer su tada voljni da uče, dok su stariji sve manje spremni da usvajaju znanja”, istakao je prof. dr Zvezdan Vukanović.

Pojašnjava da je jasno da mediji imaju ogroman uticaj, ali građane, kaže, treba naučiti da prepoznaju koji mediji su pravi.

,,Potrebno je da prate više medija, a ne samo određene, čak i da prate one medije sa kojima se nekada i ne slažu. Poenta je da se ne ustežu od čitanja većeg broja medija. Danas živimo u svijetu globalizacije, koji se neće mijenjati unazad, već će globalizacije imati sve više”, dodao je Vukanović u emisiji ,,Mediji i građani”.

Navodi da su dezinformacije u medijima prisutne, ali da bi građani lako mogli da ih uoče.

 ,,Samo uz pomoć dijaloga se može stvoriti jedna uspješna zajednica, jer van dijaloga ništa nema mogućnost da dovede do uspjeha”, kazao je Vukanović u emisiji Radija Bijelo Polje.

Osudio je govor mržnje, i kazao da se sa njim nije lako ,,rvati” u današnjem svijetu.

,,Govor mržnje ne može da ima mjesto u javnom  diksursu, određeni pojedinci ako žele da  imaju svoj stav, to mogu da imaju u nekim zatvorenim sredinama, ili ličnim medijskim doživljajima, ali nikako na javnoj sceni. Ovo je posebno važno u sredinama kao što je Crna Gora, jer imamo pripadnike različitih vjera i nacija, i tu se mora voditi jedna veoma balansirana politika. Govor mržnje je jasan onog momenta kada isključuje iz dijaloga drugu stranu”, pojasnio je prof. dr Zvezdan Vukanović.

Podsjetimo, projekat ,,Sprječavanje govora mržnje i širenja dezinformacija u medijima“ realizuje Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

U realizaciji emisije učestvovali Sanida Kajević i Eldina Bećirović.

Foto: privatna arhiva