Jušković: Djeca i mladi izloženi brojnim opasnostima na internetu, neophodna edukacija (video)

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije već nekoliko godina, osim kampanja posvećenih edukaciji djece o štetnosti uživanja opojnih droga i alkohola, bezbjednosti u saobraćaju, maloljetničkoj delikvenciji i vršnjačkom nasilju, sprovodi i radionice o bezbjednosti na internetu i društvenim mrežama.

U emisiji ,,Mediji i građani“, koja se emituje u okviru projekta ,,Sprječavanje govora mržnje i širenja dezinformacija u medijima“, koji realizuje Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, službenik MUP-a, Bojan Jušković kazao je da je neophodno konstantno edukovati djecu o bezbjednosti korištenja interneta, kao i opasnostima koje svakodevno vrebaju na društvenim mrežama.

,,Pokazalo se neophodnim da djeca što više budu edukovana po ovom pitanju, jer su velike opasnosti na internetu koijma nijesu izložena samo djeca, već i roditelji i svi mi odrasli. I ove godine fokus kampanje nije samo na djeci, već i na roditeljima.U razgovoru sa roditeljima trudimo se da ukažemo na bezbjednosne mjere koje oni sami mogu da sprovedu kako bi i djeca bila bezbjedna na internetu, iako, kao društvo mislimo da ako nam je dijete u kući –sigurno je, što nije tačno, jer mnogo opasnosti vreba na internetu. Mi ćemo nastojati da što više djece prođe radionice, kada je u pitanju ova oblast“, istakao je Jušković.  

Radionice su, priča Jušković, usmjerene na sajber buling-u - digitalnom nasilju.

,,Ukazao sam im na neke primjere koji im mogu služiti, kako da prepoznaju da li neko vrši nasilje, da li možda oni nekada, a da nijesu svjesni, vrše nasilje i kako da se zaštite od predatora na internetu. Djeca su otvorena za razgovor i primjere, popunjavaju anonimne ankete, još uvijek nemam kompletne rezultate, ali u ovom dijelu koji sam dobio mogu reći da su se djeca itekako susretala sa rizicima na internetu“, objašnjava Bojan Jušković u emisiji ,,Mediji i građani“.

Govoreći o govoru mržnje na internetu, Jušković je kazao da roditelji ponašanjem na internetu daju primjer svojoj djeci.

,,Nekada i pojedini roditelji sprovode govor mržnje na internetu, na društvenim mržama i portalima, jer ukoliko nam se ne sviđa određena terma, slobodni smo da ostavimo komentar. To su stvari koje nikada ne radimo ukoliko sretnemo nekoga na ulici, i kažemo mu da nam se ne sviđa određena stvar, dok je na internetu sve moguće. Tu slobodu nemaju u realnom životu, ali imaju na internetu, i to je greška roditelja, jer ne daju primjer djeci, koja kasnije nastavljaju to isto prema svojim vršnjacima“, objašnjava Bojan.

Jušković je u emisiji ,,Mediji i građani“ kazao da djeca u dovoljnoj mjeri ne prepoznaju dezinformacije u medijima.

,,Govor mržnje itekako je prisutan na internetu, tako da djecu svi moramo edukovati kada je ovaj dio u pitanju“, zaključuje.

Podsjetimo, projekat ,,Sprječavanje govora mržnje i širenja dezinformacija u medijima“ realizuje Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

U realizaciji emisije učestvovali Zoran Rakočević, Vladimir Jelić, Sanida Kajević i Eldina Bećirović

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE