Brica Milenko Vasić više od pet decenija čuvar svog zanata (video)

Bjelopoljski brica, Milenko Vasić, više od pet decenija brine se o izgledu svojih sugrađana. Njegove vrijedne ruke, u nekadašnjoj brijačnici “Sport”, oblikovale su frizure i brade po tadašnjim modnim trendovima, ali i naučile mnoge mlade “šegrte” ovom zanatu.

U emisiji “Vrijedne ruke”, Radija Bijelo Polje, Vasić se prisjetio vremena kada je on počinjao da se bavi ovim zanatom, koji se jednako vrednuje i danas.

Vještine je, kako je ispričao, sticao kod jednog Rusa u Vojvodini, koji je imao svoj salon, a upravo je tu naučio sve ono što ovaj zanat čini vrijednim.

“Bio sam veoma mlad kada me je stariji brat odveo kod jednog brice, koji je bio Rus porijeklom, da me nauči ovom poslu. Bio je veoma strog i tek sada vidim da je to u stvari tako trebalo i da bude. Znao sam da dođem petnaest minuta prije radnog vremena, a on bi me vraćao kući, govoreći mi ‘ti čekaš zadnji momenat da dođeš’. Sjećam se i da sam se budio tokom noći, sve u strahu da ne zakasnim, a kada sam završio tu obuku pružio mi je ruku i kazao da ću se snaći gdje god da odem, a tako je i bilo”, prisjetio se Vasić.

Daleke 1969. godine Vasić odlučuje da se javi na oglas za muškog frizera, koji je raspisao Lale Vukojičić, te tada ravnu Vojvodinu zamjenjuje crnogorskim brdima i kako kaže, nije se pokajao.

“Navikao sam se na ovaj narod, ovdje sam zasnovao porodicu, stekao dobre, prijatelje kumove, tako da nijesam nikada zažalio što sam ovdje ostao”, kazao je Vasić.

Desetak godina od svog dolaska u Bijelo Polje, Vasić je uz pomoć prijatelja otvorio sopstveni salon, brijačnicu “Sport”, koji je bio, prije svega, mjesto okupljanja gradskih momaka, gdje su se, uz priče o sportu, nerijetko stvarale anegdote o pojedinim ribolovcima, trgovcima…

“Razgovaralo se uglavnom o sportu, zbijale se šale, družilo se, mada je meni uvijek posao bio na prvom mjestu. Potom sam se trudio da svopje znanje prenesem mladim momcima, koji su dolazili da uče zanat”, rekao je Vasić.

Zidove, izlijepljene sportskim isječcima iz novina, ponekom slikom ljepotica sa zadnjih strana tadašnje dnevne štampe, osamdesetih godina zamjenjuju neki novi zidovi dvije ulice dalje. Vasić započinje svoj biznis uvodeći i najmlađeg sina u posao.

“Mlađi sin je sam izrazio želju da nauči zanat, a i prema njemu sam se ophodio kao i prema drugim učenicima koji su dolazili, jer bez discipline, uslužnosti, ne možete da se bavite nijednim poslom, pa ni ovim zanatom”, istakao je Vasić.

Berbernice su oduvijek bile svedočanstvo jednog vremena, a odlazak kod brice bio je statusni simbol, gdje su stari sapun, četkica i britva bili neizostavni rekviziti. Danas je  “Sport” moderni salon za muškarce gdje se još uvijek pored šišanja i brijanja, gaji druženje uz lokalne doskočice i anegdote.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka:Vanja Šabanović

Foto i video:Vladimir Jelić

Tonska realizacija:Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE