Bjelopoljski tamburaši, pjesmom i tamburom, godinama pronose slavu Bijelog Polja (video)

Bijelo Polje je grad muzike i tambure, čemu svjedoči i Festival tamburaških orkestara, koji traje skoro dvije decenije, a čijem osnivanju i postojanju su veliki doprinos dali Bjelopoljski tamburaši.

I gotovo da nema važnijeg kulturnog događaja i manifestacije bez Bjelopoljskih tamburaša, koji pjesmom i tamburom godinama pronose slavu Bijelog Polja, a to će, kako je kazao Kenan Hubanić, nastaviti da čine i novom kompzicijom „Bijelo Polje tu je, tu su moji tamburaši“.

Gostujući u emisiji „Start Art“, Radija Bijelo Polje, Hubanić je kazao da su pjesmu „Bijelo Polje tu je, tu su moji tamburaši“, koja je nastajala duži vremenski period, premijerno izveli na posljednjem festivalu tamaburaša.

„I čini mi se da je za kratko vrijeme uspjela da osvoji našu vjernu publiku, koja voli zvuk tambure, jer su i u ovoj pjesmi prepoznali ljubav prema našem rodnom gradu, koji je vječita inspriracija za naš tamburaški orkestar. To je zapravo pjesma o Bijelom Polju, o dobrim ljudima, o dijaspori, o svim tamburašima, zapravo o svima nama koji smo porasli ovdje“, rekao je Hubanić iz TO Bjelopoljski tamburaši.

Hubanić, koji je pisao tekst i muziku za pjesmu „Bijelo Polje tu je, tu su moji tamburaši“, kazao je da je ona zapravo i poklon svim tamburašima, bivšim, ali i sadašnjim članovima orkestra Bjelopoljski tamburaši.

„Imali smo tu sreću da naše starije kolege, koje nažalost više nijesu sa nama, poput Kruna Basekića, Sabra Šabanovića, Slavka Vojinovića, Draga Markovića, postave dobre temelje za razvoj tambure i tamburaške muzike u Bijelom Polju. Tako smo i mi, učeći od najboljih, nastavili da njegujemo tu tamburašku priču, da uživamo u muzici i tu ljubav prenosima na mlađe generacije. Nastupali smo na brojnim festivalima u Crnoj Gori, kao  i u regionu, pronosili tako slavu našeg grada i ponosno predstavljali naše Bijelo Polje. Zato je i ova pjesma, na kojoj sam dugo radio, a koju su rado prihvatile moje kolege, na neki način poklon svim tamburašima, nekadašnjim i budućim, u znak zahvalnosti za sve ono što su pružili i dali ovom gradu. I ne samo članovima orkestra Bjelopoljski tamburaši, već i članovima Limskih bisera, Muzičkih signala, koji zajedno sa nama čuvaju i njeguju tradiciju tamburice“, istakao je Hubanić.

Bjelopoljski tamburaši, kako je rekao Hubanić, dosta toga su poklonili Bijelom Polju, u kulturnom i muzičkom smislu, a pjesma „Bijelo Polje rodni grade“ na neki način je postala himna i grada pod Obrovom i Internacionalnog festivala tamburaških orkestara.

„Imamo 15 snimljenih pjesama, deset spotova, a u pripremi je i nekoliko novih, kojima želimo da obradujemo našu vjernu publiku, koja je svih ovih godina uz nas. Tako da se nećemo zaustaviti na ovome, a vjerujem da ćemo i u narednom periodu imati veliku podršku i pomoć brojnih prijatelja, koji su znali da prepoznaju i cijene kvalitet i sve ono što smo uradili“, dodao je Hubanić.

Da su ljubav prema tamburi uspjeli da prenesu i na mlade generacije, pokazuje i to što danas u Bijelom Polju imamo i Dječiji tamburaški sastav.

„To je ono na šta smo posebno ponosni, jer nam oni garantuju da će tambura nastaviti da živi u Bijelom Polju“, poručio je on.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

 BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE