Bjelopoljski osnovci posjetili izložbu “BioVal – na valovima prirode”

Učenici bjelopoljskih osnovnih škola “9. maj”, iz Sutivana, ‘’Milovan Jelić’’ iz Pavinog Polja i ‘’Vuk Karadžić’’ iz Bistrice, posjetili su izložbu “BioVal – na valovima prirode”, koja je u Centru za kulturu otvorena još prošle sedmice.

Na fotografijama ove izložbe predstavljeno je bogatstvo prirode centralnog, sjevernog i južnog regiona Crne Gore, a mladi Bjelopoljci imali su da se upoznaju sa važnim staništima, biljnim i životinjskim vrstama koje sa nama dijele ovaj prostor i imaju važnu ulogu u održavanju zdravog ekosistema, čiji smo i mi dio.

“Usvojili su nova znanja i čuli zanimljivosti o pticama u Crnoj Gori, njihovoj brojnosti, ekologiji, ali i opasnostima i preprekama sa kojima se ptice susrijeću na migraciji”, kazao je za Radio Bijelo Polje urednik umjetničkog programa Centra za kulturu, Osman Zaimović.

On je saopštio da su  svim đacima poklonjeni edukativni posteri o djetlićima i močvaricama Crne Gore, edukativne brošure o biodiverzitetu, kao i simbolični promo materijal oslikan različitim vrstama ptica Crne Gore.

“Predstavljene su im i ostale aktivnosti projekta BioVal, poput aplikacije BioVal – Urbana Priroda i prikazani filmovi o bogatstvu prirode tri regiona, koji se mogu pogledati na YouTube kanalu Centra za zaštitu i proučavanje ptica”, dodao je Zaimović.

Istakao je i da će naredne sedmice biti organizovane posjete učenika Centru za kultru, kako bi i ostali osnovci kroz izložbu “BioVal – na valovima prirode” mogli da se upozanju sa prirodnim bogatstvom naših krajeva.

Zaimović je podsjetio da je izložba “BioVal – na valovima prirode” dio projekta “BioVal – biološka raznolikost”,koji je finansirala Evropska Unija, kofinansirala Vlada Crne Gore i Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija. Projekat je implementiran od strane Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore. 

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Dalibor Rakočević, Centar za kulturu

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE