Dobar san, fizička aktivnost i pravilna ishrana ključni za pravilan rast i razvoj djece (audio)

Tokom djetinjstva i adolescencije, doba kada tijelo prolazi kroz brojne promjene i intenzivno raste i razvija se, dobar san, fizička aktivnost, pravilna ishrana, kao i adekvatan unos hranljivih materija, posebno su važni, poručila je dr Ifeta Erović, specijalista higijene.

U izjavi za emisiju “Mladi za mlade”, dr Erović je istakla da je za pravilan rast i razvoj djece jako važno voditi računa o higijensko-dijetetskom režimu.

“Higijensko-dijetetski režim podrazumijeva dobar san, fizičku aktivnost, dobro raspoloženje i pravilnu ishranu. Dakle, djeca bi u prosjeku trebala da spavaju od osam do deset sati, da liježu i ustaju ranije, te da dan započnu radnim aktivnostima, u zavisnosti od toga idu li u školu ili su kući. Takođe, tokom dana djeca moraju da budu fizički aktivna, ali ne i preopterećena, jer ukoliko prilikom vježbanja koriste neke rekvizite koji nijesu u skladu sa njihovom težinom, godinama i fizičkom kondicijom, onda dolazi do deformiteta zglobova i kičmenog stuba, a mogu nastati i poremećaji i razne bolesti.  Fizičku aktivnost najbolje je sprovoditi na otvorenom, važno je i garderobu prilagoditi klimatskim uslovima, a djeci koja su još uvijek u osnovnim školama, dovoljno je sat vremena”, kazala je dr Erović.

Govoreći o ishrani,  dr Erović je istakla da je jako važno unositi sve životne namirnice.

“Proizvode od žitarica, voće, povrće, meso i proizvode od mesa, mliječne proizvode, a ono najvažnije, jeste voda.  Prema uzrastu i prema težini određena je količina vode koju mogu u treba da unose, ali niko neće pogriješiti ako unese veću količinu vode. Jako je važno i da imaju sve obroke, da ne preskaču doručak, već da jedu prije nastave, a potom da za užinu uzmu voće ili povrće, a naravno obavezan je i ručak, kao i večera”, istakla je dr Ifeta Erović, specijalista higijene.

A u cilju informisanja djece i mladih, promocije odgovornog ponašanja i zdravog način života, u crnogorskim školama uveden je i izborni predmet Zdravi stilovi života, koji je koncipiran tako da obuhvata raspon različitih tema iz oblasti zdravlja.

Na važnost edukacije mladih o zdravim stilovima život, kroz ovaj, ali i predmet fizičkog vaspitanja,  ukazao je i profesor Damir Kalić.

On je istakao da zdrav način života mora uključivati fizičku aktivnost, zdravu ishranu, dovoljno odmora i sna i naravno socijalnu interakciju.

“ Fizička aktivnost je možda i najvažnija forma zdravog načina života, njome se jača i tijelo i duh, a samim tim se i značajno smanjuju rizici od bolesti.  Takođe, ne smijeme zaboraviti ishranu, koja je jedna od suštinskih stvari na koju treba da obratiti posebnu pažnju, jer jednom stečene navike u ishrani u djetinjstvu, lako mogu ostati za cijeli život. Zato, zdrava ishrana i fizička aktivnost moraju biti povezani”, istakao je profesor Kalić.

S obzirom da mladi većinu svog slobodnog vremena provode u kući, ispred TV ekrana, na telefonima i tabletima, Kalić je kazao da se djeca moraju motivisati da se pokrenu, a načini za to su, kako je istakao, brojni.

“Možemo ih motivisati razgovorima o sportu, informisanjem na zanimljiv način, praćenjem sportskim događaja, zajedničkim učestvovanjem u igrama. Takođe, potrebno je podržati dijete i ohrabriti ga, bez obzira kako je uspjelo da izvede nešto, jer je bitno pokazati mu da treba da pomjera svoje, a ne tuđe granice”, poručio je Kalić.

Naglasio je i da je jako važno da se djeca kroz redovno obrazovanje dodatno edukuju o zdravim stilovima života.

“Edukacija o zdravim stilovima u školama ima veliki uticaj na djecu. Svi aspekti zdravih stilova života su prirodne potrebe djeteta i potrebno ih je samo pokrenuti na pravi način, a tu na scenu stupaju nastavnici, naročito profesori fizičkog vaspitanja”, dodao je profesor Kalić.

A uspješni sportisti, talentovani mladi ljudi, uvijek su sjajan primjer vršnjacima. Takav je i Bjelopoljac, atletičar Enes Erović, osvajač brojnih priznanja i nagrada.

Upravo o tome kako izgleda života jednog sportiste, koliko je rada, truda i odricanja potrebno da bi se došlo do velikih rezulatata, ali i koliko je bavljenje sportom jako važno za naše zdravlje, Enes je govorio u emisiji “Mladi za mlade”.

On je kazao da je atletika bila njegov izbor jer je individualni sport,  istakao je i da nagrade i medalje uvijek motivišu, a i svojim vršnajcima je uputio poziv da budu aktivni i da vode zdrav život.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Omladinska redakcija: Kija Bećirović, Sofi Rabrenović, Maša Obradović, Ilda Kolić

Koordinatorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

Tekst kucala: Jasminka Mulić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE