Edukativnom tribinom obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Povodom 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, danas je u Srednjoj elektro-ekonomskoj školi održano edukativno predavanje za učenike svih razreda te obrazovne ustanove.

Predavanje je organizovano u cilju podizanja svijesti mladih o HIV infekciji, a epidemiolog bjelopoljskog Doma zdravlja, Aleksandar Saša Jeknić posebno je ukazao na značaj preventivnih mjera i ranog otkrivanja ove bolesti.

„U Savjetovalištu za mlade već godinama unazad se svakodnevnom bavimo i ovom temom, kako bi prvenstveno učenike završnih razreda i srednjih škola edukovali, jer su nam oni ciljna grupa. Takođe, 1. decembar, Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, još jedna je prilika da ukažemo na ovaj javnozdravstveni izazov, ali i da govorimo i o drugim polno prenosivim bolestima, poput hepatitisa B i C“, kazao je epidemiolog Jeknić.

PR Doma zdravlja, Sandra Bojović, kazala je da je današnje predavanje rezultat saradnje te bjelopoljske zdravstvene ustanove i Srednje elektro-ekonomske škole.

„Na inicijativu direktorice Doma zdravlja, Mirjane Varagić i direktora Srednje elektro-ekonomske škole, Velibora Karličića, organizovali smo ovo predavanje i zaista raduje veliko interesovanje bjelopoljske omladine za ovu temu. Naravno, mi smo na raspolaganju svim građanima, tako da sve informacije vezane za HIV, ali i druge bolesti, mogu dobiti u našoj ustanovi“, istakla je Bojović.

Učenik IV razreda Srednje elektro-ekonomske škole i predsjednik Đačkog parlamenta, Adnan Kuč, takođe je ukazao na važnost predavanja.

„Svakako da je ovo jako važna tema za nas mlade, kako bi se na pravi način informisali i edukovali, a samim tim i zaštitili sebe“, poručio je Kuč.

Podsjetimo, Svjetski dan borbe protiv SIDA-e ili AIDS-a, na prijedlog Svjetske zdravstvene organizacije, obilježava se svakog prvog decembra. Ovogodišnja kampanja se odvija pod sloganom „Equalities“, tj. „Jednakost“. Sve inicijative koje se godinama sprovode imaju za cilj podizanje svijesti o HIV infekciji, ali i podsjećanje na značaj postignutih rezultata u prevenciji i liječenju, pružanju podrške inficiranim osobama, kao i odavanju pošte preminulima.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE