Kroz info sesiju do bolje integracije romske zajednice

Info sesija „Uloga mjesnih zajednica u pocesu uključivanja građana u proces donošenja odluka na lokalnom nivou“, koju je organizovala  Mjesna zajednica Potkrajci  i Lokalna akciona grupa (CAG) iz romskog naselja Strojtanica, održana je danas u sali Skupštine Opštine.

 U okviru  sesije članovi romske zajednice upoznati su sa značajem, ulogom i radom mjesne zajednice  kao mehanizma za uključivanje građana i donošenja odluka na lokalnom nivou, kazao je Rafet Mulić.

,,Ovo je jedinstvena prilika i prvi ovakav jedan događaj  koji pokazuje praktičnu saradnju mjesne i romske zajednice, a sve u cilju doprinosa boljoj integraciji same romske  u širu društvenu zajednicu“, istakao je Mulić.

Predsjednik MZ Poktkrajci, Dževad Omerović, kazao da žele da osnaže pripadnike romske zajednice kako bi  u narednom periodu aktivnije učestvovali u radu same mjesne zajednice.

,,Posebno ih informišemo o mogućnostima, a svima nam je jako stalo da romska zajednica ima svog predstavnika u Savjetu Mjesne zajednice, kako bi imali direktnu mogućnost da ostvare svoje potrebe, a posebno u dijelu uređenja i zaštite životne sredine. Koristim priliku da se zahvalim svim učesnicima današnje sesije na angažovanju, i jako sam ponosan što na ovaj, za sada jedinstven način, naša mjesna zajednica i lokalna samouprava daju doprinos integraciji naše lokalne romske zajednice“, dodao je Omerović.

Današnja sesija usmjerena je u pravcu informisanja svim građana, posebno građana romske populacije o značaju i ulozi mjesne zajednice, i svim onim načinima funkcionisanje, kazao je rukovodilac Odjeljenja za ljudska i manjinska prava, Miloš Kljajević.

,,Na ovaj način približava im se rad i funkcionisanje, njihova prava i obaveze i cjelovitost funkcionisanja lokalne uprave na taj način. Tu smo da određene probleme apostrofiramo, da vidimo da li nešto možemo da riješimo do kraja godine, targetiramo probleme i ono sa čime se oni susreću i zajednički nađemo rješenja za sve one probleme u mjesnoj zajednici Potkrajci“ , istakao je Kljajević.

Predsjednica NVO ,,Romi sa sjevera”, Zineta Selimović, kazala je da je srećna jer se organizuju ovakvi događaji.

,,Dosta toga do danas o mjesnoj zajednici nijesmo znali, ali ovo je prava prilika da nam se danas predstavi rad zajednice, kako bi život u naselju Strojtanica bio bolji. U posljednje vrijeme dosta smo dobili podrške i dosta toga naučili, tako da će nam biti samo bolje“, dodala je Selimović.

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić