Ristanović: „U Crnoj Gori nedostaju specijalizovani servisi podrške za žene i djecu žrtve nasilja, potrebno uspostavljanje kriznih centara“

Međunarodni dan brobe protiv nasilja nad ženama obilježava se danas u preko 100 zemalja svijeta, sa ciljem ukazivanja na značaj i veličinu ovog problema.

Koordinatorka Nevladine organizacije,,SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja“, Nada Ristanović, u izjavi za Radio Bijelo Polje je kazala da još uvijek nedostaje sistemski rodno odgovorno budžetiranje i integrisana rodna perspektiva u obrazovnoj politici Crne Gore.

,,Žene se i dalje suočavaju sa poteškoćama u ostvarivanju prava na nasljeđe i imovinskog prava u brakorazvodnom postupku, veliki je rodni jaz u stopi zaposlenosti i u platama za isti rad, prisutno je seksualno uznemiravanje na radnom mjestu, manjak pristupačne brige o djeci, neplaćeni rad i sistem poreskih olakšica. Ako pogledamo analizu koju je Crna Gora prihvatila, u okviru samog ratifikovanja konvencije Savjeta Evrope ne bismo mogli govoriti da su ispunjeni svi uslovi kada je u pitanju rodna ravnopravnost”, istakla je Ristanović.

Ona je dodala da nije učinjen ni jedan pomak u pogledu zakonodavnih i drugih mjera  usmjerenih na uspostavaljanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

,,16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama je globalna svjetska kampanja, koju obilježava preko 1 700 organizacija, u preko 100 država svijeta. Kampanja se završava 10. decembra, a obuhvata 25. novembar - Dan borbe protiv nasilja nad ženama, 1. decembar - Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, 3. decembar -Međunarodni dan osoba sa imvaliditetom, 6. Decembar- godišnjica Montrealskog masakra i 10. Decembar- Međunarodni dan ljudskih prava”, objasnila je Ristanović u izjavi za Radio Bijelo Polje.

Navela je da država još uvijek nema dovoljno specijalizovanih servisa podrške za žene i djecu žrtve nasilja, a ističe da nijesu uspostavljeni krizni centri i jasni protokoli za postupanje sa žrtvama seksualnog nasilja.

,,Žene su i dalje jedna od najranjivijih grupa na tržištu rada, dok se i dalje ništa ne preduzima po pitanju efikasnog sprovođenja inspekcijskih kontrola. Mi moramo zajedno da se borimo, svakog dana, sve dok i jedna žena ili djevojčica trpi nasilje”, zaključuje Ristanović.

 Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Arhiva RBP