Bijelo Polje sljedeće sedmice u znaku Jesenjeg pozorišnog salona (video)

Glumci Bjelopoljskog pozorišta prethodnih mjeseci vrijedno su radili na pripremi Jesenjeg pozorišnog salona, koji će se održati od 28.novembra do 3. decembra, a u okviru kojeg će biti prikazana neka od najboljih pozorišnih ostvarenja nastalih u Bijelom Polju.

Tokom ove pozorišne manifestacije publika će biti u prilici da odgleda šest predstava i to različitih žanrova, a glumac Bjelopoljskog pozorišta, Predrag Vukojević, kazao je da je sve spremno za ovaj praznik pozorišta.

“Bijelo Polje je prepoznato kao grad festivala, umjetnika, grad ljubitelja i poštovalaca pozorišta i upravo zbog toga je Bjelopoljsko pozorište, kao organizaciona jedinica Centra za kulturu, vrijedno radilo na pripremi šest predstava koje će biti izvedene u okviru Jesenjeg pozorišnog salona. Već je sve spremno, tako da nestrpljivo očekujemo taj ponedjeljak, da se okupimo i da krenemo da živimo pozorište kako to Bijelo Polje voli, zaslužuje i umije”, istakao je Vukojević.

Gostujući u emisiji “Start Art”, on je kazao da ideja o pokretanju nedjelje pozorišta datira od ranije, te da je prije par godina i održana, ali je prekinula pandemija korona virusa.

“Vođeni sličnom idejom i željom da našoj publici u Bijelom Polju podarimo tu nedjelju pozorišta, prije par godina smo pokrenuli tu manifestaciju, ali nas je omela pandemija, pa smo bili prinuđeni da sačekamo bolji trenutak. Izgleda da je sada taj trenutak došao, a s obzirom  na to da Bjelopoljsko pozorište ima ozbiljnu produkciju, da vrijedno radimo i da na svom reperotoaru imamo dosta predstava, odlučili smo da u susret praznicima poklonimo našim sugrađanima Jesenji pozorišni salon. Tu ideju nas glumaca rado je prihvatila uprava Centra za kulturu, na čelu sa direktorom Kovačevićem, tako da smo zajedno uspjeli da sve ovo realizujemo i to u znak zahvalnosti našoj publici, sugrađanima, prijateljima, porodici, svima onima koji poštuju i vole pozorište”, kazao je višenagrađivani glumac Bjelopoljskog pozorišta.

Vukojević je istakao i da će se na repertoaru Jesenjeg pozorišnog salona naći šest predstava i to onih pobjedničkih sa Festivala dramskih amatera Crne Gore.

“U pitanju su predstave koje su nagrađene ne samo u Bijelom Polju, nego i na svim drugim festivalima na kojima smo učestvovali,  poput onog u  Trebinju, u Ubu... To su pozorišni komadi koji su osvajali kako kolektivne, tako i pojedinačne. To je ono čime Bijelo Polje treba da se ponosi, i mi pojedinačno kao glumci i akteri, ali i grad i država, jer je sve to  ostavilo neizbrisiv trag u radu Bjelopoljskog pozorišta”, naglasio je on.

Napomenuo je da su predstave žanrovski raznolike, ali i glumački, scenografski, partnerski, te da su vodili računa da zadovolje različite ukuse publike.

“Salon  će otvoriti predstava ''Danilo'', za koju tekst i režiju potpisuje Dragan Koprivica. Drugog dana biće izvedena predstava ''Vlast i njena opozicija'', koju je prema tekstu Nebojše Romčevića režirao mladi crnogorski reditelj Zoran Rakočević, dok će dan kasnije  biti  izvedeni ''Odjeci'', koje je prema motivima drame ''Čas'' Ežena Joneska režirao Goran Bjelanović.Nakon ''Odjeka'', bjelopoljska publika biće u prilici da odgleda  predstavu ''Mirovna misija'', koju je po tekstu mlade crnogorske dramaturškinje Jovane Bojović režirao Slobodan Marunović. Pretposljednjeg dana, za najmlađe ljubitelje pozorišne umjetnosti, biće izvedena predstava ''Put po svijetu na trotinetu'' Toda Nikoletića, u režiji Izeta Mulabegovića.Jesenji pozorišni salon zatvoriće ''Kovači'' Miloša Nikolića, u režiji mladog crnogorskog glumca Petra Novakovića”, najavio je Vukojević.

Kazao je i da je ponosan što će se tokom pozorišne manifestacije naći oni iskusni glmuci, ali i mladi talenti, koji su budućnost pozorišnog života u Bijelom Polju.

“Znam da će i poslije nas, koji poslednjih decenija držimo tu pozorišnu scenu, biti divne dobre djece koja će nastaviti taj rad i koja će unositi dodatni šarm i duh u ovom gradu, koja će nastaviti da njeguju sve te lijepe i divne osobine koje pozorište samo po sebi ima i nudi”, istakao je bjelopoljski glumac.

Vukojević je rekao i da ne sumnja u posjećenost Jesenjeg pozorišnog salona.

“Bjelopoljsko pozorište ima najbolju publiku, naši ljudi znaju da prepoznaju kvalitet, znaju šta je dobro, a šta je loše. Znaju i da mi u Bjelopoljskom pozorištu radimo časno i čestito, da dajemo uvijek i poslednji atom svoje snage, a i oni to znaju da vrednuju. Bijelo Polje, na svu sreću, svojoj  publici može da podari nešto što ni mnogo veće sredine ne mogu, a to jeste taj pozorišni događaj, zato i pozivam sve da uživaju u Jesenjem pozorišnom salonu, u svakoj predstavi koja će biti izvedena, od  dječije do  ozbiljnih drama, psihodrama i komedije”, poručio je glumac Bjelopoljskog pozorišta, Predrag Vukojević.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE