15 May 2024

Najnovije vijesti

O benefitima klasterizacije pekarske industrije u Bijelom Polju razgovarano na današnjem panelu

Panel diskusija ,,Promocija klasterizacije u oblasti pekarstva u Bijelom Polju" održana je danas u hotelu Franca, u okviru projekta ,,Zapošljavanje lica sa invaliditetom u oblasti pekarstva“, koji realizuju Nevladina organizacija ,,Centar za preduzetništvo“ i pekara ,,Šar“.

Na današnjem panelu razmatrane su mogućnosti i benefiti klasterizacije pekarske industrije u Bijelom Polju, sa posebnim fokusom na male pekare.

Goran Joksimović iz NVO ,,Centar za preduzetništvo“, kazao je u izjavi za Radio Bijelo Polje da se projekat realizuje sa ciljem povećanja zapošljivosti teže zapošljivih kategorija stanovništva, kao i podizanje kapaciteta OSI.

,,Do sada smo realizovali niz aktvinosti, kako bi unaprijedili nivo kvalifikovane radne snage u oblasti pekarstva u opštini Bijelo Polje, kroz praktičan rad i zapošljavanje kod poslodavaca, primjenjujući princip afirmativne akcije ka ženama“, istakao je Joksimović.

 Prezentaciju ,,Klasteri kao poslovni modeli održive konkurentne privrede“ predstavio je sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj u Opštini Bijelo Polje, Jasmin Ćorović.

On je kazao da je današnja panel diskusija izraz saradnje lokalne samouprave i nevladinog sektora.

,,Tema je ta koja nas spaja, a to su klasteri i klasterizacija, odnosno umrežavanje poljoprivrednih proizvođača u udruženja koja se nazivaju klasteri, a koje do sada, možda i nije na dovoljnom nivou razvijeno u Bijelom  Polju. Objasnili smo šta su klasteri, koji su benefiti udruživanja u klastere, da li postoje neki nedostaci i subvencije. Ono što je problem svih koji bi željeli da se uključe u klaster,  jeste manjak informacija o svim tim udruženjima, posebno nedostatak informacija o benefitima od strane lokalne samouprave, države, odnosno Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Ovo je danas dobra prilika da sve to prezentujemo i na jedan prijemčiv način objasnimo“, istakao je Ćorović.

Vesna Vujisić sa Biroa rada Bijelo Polje, kazala je da Zavod za zapošljavanje već dugi niz godina finansira, odnosno dodjeljuje besplatna sredstva, a sve u cilju unaprjeđenja profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invaliditetom.

,,Dosadašnji rezultati koji su decenijski, pokazali su se izuzetno dobri i znatan broj lica sa naše evidencije našao je svoje zaposlenje, a mnogo veći broj njih se obučio za određenja zanimanja, shodno radnim sposobnostima. Zavod će u kontinuitetu nastaviti da raspisuje javne pozive i finansira sve zainteresovane strane, nevladin sektor i izvođače koji su zainteresovani da obuče lica sa invaliditetom“, istakla je Vujisić.

Vujisić je podsjetila da su u novembu prošle godine raspisali Javni poziv u cilju finansiranja javnog sektora i poslodavaca u Crnoj Gori, a sve u cilju zapošljavanja lica sa invaliditetom.

,,Po Odluci Upravnog odbora  dvadeset projekata u Crnoj Gori je počelo da se finansira, od tih dvadeset,  osam je u Bijelom Polju. Vrijednost ovih dvadeset projekata koji se finansiraju u čitavoj Crnoj Gori iznosi 954 hiljade eura, a osam projekata u Bijelom  Polju imaju svoju finansijsku vrijednost od 381 hiljadu eura“, dodala je Vujisić.

O primjeru dobre prakse, govorio je Sibirjak Terzić iz klastera u govedarstvu kompanije ,,Franca“.

Projekat ,,Zapošljavanje lica sa invaliditetom u oblasti pekarstva“, podržan je u okviru grant šeme Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

 

Autorka i foto: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

 

 

 

Radio-streaming

 RBP NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

odunpazarı emlakbatman nakliyattuzla evden eve nakliyateskişehir televizyon tamiriAntika alan yerler