Znanjem do efikasnijeg servisa građana

NVO Novi poredak je u nastavku realizacije projekta ,,Znanjem i akcijom do efikasnijeg naservisa građana“ realizovao još tri informativno-edukativne radionice za učenike JU Gimnazija ,,Miloje Dobrašinović“ iz Bijelog Polja. Projekat ima za cilj edukaciju mladih vezano za primjenu mehanizama i tehnika participacije građana u kreiranju lokalnih javnih politika kao i upoznavanje sa korišćenjem e-servisa.

Koordinator projekta profesor Radivoje Bogavac naglašava važnost edukacije u procesu uspostavljanja potrebnog nivoa znanja srednjoškolske omladine o benefitima raspoloživih mehanizama javne uprave u participaciji procesa kreiranja javnih politika kao i prednostima korišćenja elektronskih servisa. Na radionicama su obrađeni mehanizmi učešća građana u donošenju odluka na lokalnom nivou, inicijativa, građanska inicijativa, zbor građana, referendum (mjesni i opštinski), građanska žalba i peticija, kao i tehnike i načini njihovog uključivanja u kreiranju lokalnih javnih politika, intervju, brainstorming, tehnika nominalne grupe i fokus grupa. Stepen učešća građana u kreiranju lokalnih i državnih javnih politika je odraz zrelosti i demokratičnosti jednog društva i potrebno je raznim državnim programima pospješivati ove procese koji su u interesu i države i građana.

U dosadašnjem toku realizacije projekta su realizovane edukativne radionice sa srednjoškolcima u JU SMŠ ,,Vuksan Đukić” u Mojkovcu i u JU SMŠ ,,Braća Selić” u Kolašinu. Prema riječima jednog od predavača na projektu, profesorice pravne grupe predmeta Milene Drobnjak, u procesu gradacije znanja srednjoškolaca kao budućih nosilaca državnih i javnih funkcija potrebno je sa njihove strane da potpuno ovladaju svim raspoloživim tehnikama i pravno dostupnim mehanizmima da bi kvalitetno uticali na kreiranje javnih politika.  

   

U nastavku projekta je planirano održavanje edukativne radionice sa vršnjačkim edukatorima koji će dati poseban doprinos održivosti projekta. 

Prijekat je podržan od strane Ministarstva javne uprave i traje šest mjeseci.

Koordinator projekta prof. Radivoje Bogavac

 

Saopštenje i foto: NVO Novi poredak