Na izložbi fotografija prikazano bogatstvo biodiverziteta Crne Gore

Izložba fotografija „BioVal – na valovima prirode“, na kojoj su predstavljena značajna staništa karakteristična za centralni, južni i sjeverni region Crne Gore otvorena je večeras u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu.

Kako je kazala Nevena Petković iz Centra za zaštitu i proučavanje prica (CZIP)  , proteklih 20 mjeseci u okviru projekta BioVal osim što su proučavali ptice i ostale životinjske vrste, radili su i na edukaciji, pogotovo najmlađih.

“Koristili smo svaku priliku koja nam se ukazala, pa smo tako tokom trajanja projekta održali na desetine radionica i edukovali na stotine djece i mladih ne samo o pticama već i o staništima koje naseljavaju i ostale biljne i životinjske vrste, a koje će svakako doprinijeti povećanju znanja građana o vrijednostima biodiverziteta” kazala je Petković.

Petković je dodala da su u okviru projekta, za potrebe građanske nauke, razvili i aplikaciju BioVal – Urbana priroda, koju svako ko želi da doprinese, a ne bavi se nužno naukom, može da besplatno preuzme i zabiljeleži vrste gradskih, urbanih sredina – ptice, biljke, invazivne vrste, sisare, vodozemce, gmizavce, a u isto vrijeme da se edukuje o najtipičnijim predstavnicima gradova iz svake od pomenutih biodiverzitetskih grupa.

Kako je dodala Petković, osim ovih aktivnosti u okviru projekta urađena su tri filma o bogatstvu prirode sjeverne, centralne i južne regije Crne Gore,a kroz tri poziva na akciju pozvali škole, institucije, kompanije, NVO i stanovništvo da pokažu na koji način recikliraju, a najvrijednije i najkreativnije su nagradili.

CZIP ovaj projekat realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije, Vlade Crne Gore i Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Program je vodila Slađana Bubanja Merdović.

 

Tekst i foto:Vanja Šabanović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE