Digitalno nasilje sve češće među djecom, Muradbašić poručio da je važna edukacija mladih

Edukativno predavanje o digitalnom nasilju, koje je sve prisutnije i u našem društvu, posebno među mladima, održano je prošle sedmice u bjelopoljskoj Srednjoj stručnoj školi.

O digitalnom nasilju, koje je sve češći oblik nasilja, srednjoškolcima je govorio profesor Admir Muradbašić, koji je istakao da se ono brzo širi i stalno mijenja, kako se pojavljuju nove tehnologije.

“Svjedoci smo činjenice da djeca i mladi dosta vremena provode u virtuelnom okruženju, na društvenim mrežama, gdje su izloženi raznim negativnim slikama društva, a, nažalost, kontrola roditelja često izostaje”, upozorio je profesor Muradbašić.

On je naveo i da se mlađa populacija, pa čak i osnovci, na internetu i društvenim mrežama susreću sa različitim sadržajima, zahvaljujući kojima kreiraju nerealnu sliku stvarnosti, a posljedice toga, kako je dodao, često mogu biti jako ozbiljne.

“Djeca često stupaju u komunikaciju sa nepoznatim osobama, a pritom, ne poznajući lik osobe, otkrivaju svoj privatni život i nerijetko postaju žrtve osobe sa kojom su dopisuju. Dakle, digitalno nasilje i zlostavljanje, koje nastaje zloupotrebom informacionih tehnologija, može, između ostalog, da ima za posljedicu i povredu druge ličnosti i ugrožavanje dostojanstva”, pojasnio je profesor i predavač na toj edukativnoj radionici.

Poručio je i da djeca, u slučaju da postanu žrtve digitalnog nasilja, treba obavezno da razgovaraju sa roditeljima, ali i da se obrate školskom pedagogu.

“Nasilje treba prijaviti, na način što će prikupiti dokaze i obratiti se nadležnim organima”, podvukao je Muradbašić.

Napomenuo je i da su uglavnom devojke i žene češće žrtve nasilja na internetu.

“Žene su u većini kada je riječ o žrtvama najdrastičnijih vidova nasilja, kao što je proganjanje i uznemiravanje. One su glavne žrtve takozvane osvetničke pornografije – dijeljenja eksplicitnog sadržaja žena bez njihovog pristanka”, dodao je profesor.

Podsjetio je i da su prijetnje, uznemiravanje, ucjenjivanje – zloupotreba tuđih ličnih podataka i/ili fotografija, pravljenje i korišćenje lažnih profila, najčešći oblici digitalnog nasilja na društvenim mrežama.

“Zato moramo da budemo pažljivi kada nešto dijelimo ili saopštavamo u digitalnom prostoru. Ovo je osjetljiva tema, koja sve više okupira mlađu populaciju i treba joj pristupiti na ozbiljniji način, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou. Potrebno je organizovati predavanja u školama na ovu temu, kako bi i djeci i nastavnicima pomogli da prevaziđu digitalno nasilje, ako su njegove žrtve.Takođe, smatram da je  potrebno oformiti timove u školama koji će organizovati savjetovanje i kontinuiranu podršku”, poručio je profesor Admir Muradbašić.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: JU Srednja stručna škola

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE