Udruženje “Zenit” proslavilo jubilej organizacijom književnih susreta “Riječ po riječ”

Književnim susretima “Riječ po riječ”, održanim večeras u bjelopoljskom Centru za kulturu, Udruženje književnika i umjetnika ''Zenit'' iz Podgorice proslavilo je četiri decenije svog postojanja.

Ovo kulturno-umjetničko veče okupilo je oko 30 pjesnika i književnika iz Bijelog Polja i Crne Gore, afirmisanih i neafirmisanih, koji su govorili stihove i predstavili svoje stvaralaštvo.

Predsjednik Udruženja književnika i umjetnika ''Zenit'', Milan Rajović, kazao je za Radio Bijelo Polje da im je cilj da ova manifestacija preraste u tradicionalnu, kako bi svakog novembra imali priliku da se okupe i promovišu sve ono što se dešava na crnogorskoj kulturnoj sceni.

“Još prije četrdeset godina smo osnovali ‘Zenit’ i to u Danskoj, kako naši naraštaji, koji žive u dijaspori, ne bi zaboravili naš jezik i tradiciju. Vremenom se broj naših članova povećavao, kao i aktivnosti koje smo sprovodili u cilju promocije i očuvanja kulturne baštine, a sada smo odlučili da pokrenemo i ove književne susrete, koji će se održavati u Podgorici, Baru, ali i naravno i u Bijelom Polju, gradu poezije, pjesnika i Ratkovićevih večeri poezije. Iskreno vjerujem da će ova manifestacija postati tradicionalna i da ćemo se svakog novembra sretati ovdje”, istakao je Rajović.

Najavio je i pokretanje časopisa, kao i objavljivanje novog zbornika “Korijeni”.

“Nadam se da ćemo pokrenuti i naš časopis, koji će izlaziti svakog mjeseca. Takođe, nastavljamo i sa objavljivanjem zbornika, a u toku je konkurs za novi koji će nositi naziv ‘Korijeni’, a u kojem će se naći djela crnogorskih pjesnika i književnika”, saopštio je Rajović.

Poručio je da su vrata Udruženja književnika i umjetnika ''Zenit''  otvorena za sve.

“Trenutno brojimo oko 100 članova i raširenih ruku ćemo primiti sve koji sa nama žele da rade na promociji kulture i umjetnosti, jer je naš cilj, između ostalog, da afirmišemo nove mlade umjetnike i da knjizi vratimo mjesto koje joj i pripada”, naglasio je predsjednik “Zenita”.

Radost i zadovoljstvo zbog pokretanja književnih susreta “Riječ po riječ” nije krila ni predsjednica ogranka “Zenita” u Bijelom Polju, pjesnikinja Snežana Bošković.

“Raduje me što je ‘Zenit’ prepoznao Bijelo Polje kao grad književnosti i poezije, a posebna mi je čast što smo večeras imali priliku da ugostimo afirmisane pjesnike iz Crne Gore, kao i mlade i talentovane Bjelopoljce koji pišu poeziju. Uvjerena sam da će ovo veče podstaći mlade da pišu i stvaraju, te da će im ‘Zenit’ pružiti podršku na njihovom daljem stvarlačkom putu”, kazala je Bošković, koja je i sama svoj umjetnički put započela zahvaljujući Udruženju književnika i umjetnika ''Zenit''.

Bošković je napomenula da ogranak “Zenita” u Bijelom Polju postoji već dvije godina.

“Trenutno imamo 10 članova, a ja sam siguran da će ih poslije ove večeri biti i više”, poručila je poetesa Bošković.

Autorka i foto: Sanja Dulović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE