Bošković: Cilj nam je da književni susreti “Riječ po riječ” postanu tradicionalna manifestacija (audio)

Književni susreti “Riječ po riječ”, u organizaciji Udruženja književnika i umjetnika ''Zenit'' iz Podgorice, održaće se u nedjelju, 6. novembra, u bjelopoljskom Centru za kulturu, najavila je pjesnikinja Snežana Bošković.

U telefonskom intervjuu za emisiju “Start Art”, Bošković je istakla da je sve spremno za ovu književnu manifestaciju, zahvaljujući kojoj će Bijelo Polje u nedjelju biti u znaku poezije.

“Književni susreti će se održati u nedjelju, sa početkom u 17 časova i već je sve spremno za ovo kulturno-umjetničko veče, koje će okupiti stvaraoce iz Bijelog Polja. Mnogi su već potvrdili učešće, s obzirom da su pojedini pjesnici iz Bijelog Polja članovi Udruženja književnika i umjetnika ‘Zenit’. Ipak, ja i ovom prilikom pozivam sve zainteresovane pjesnike, kako afirmisane, tako i neafirmisane, da nam se pridruže i predstave svoje autorske pjesme”, kazala je Bošković, koja je i predsjednica ogranka Udruženja književnika i umjetnika ''Zenit'' u Bijelom Polju.

Ona je saopštila i da će manifestacijom “Riječ po riječ” Udruženje književnika i umjetnika ''Zenit'' proslaviti 40 godina postojanja.

“Bijelo Polje je prepoznato kao grad poezije, tako da ja očekujem i vjerujem da će to biti jedno lijepo druženje, kojim će ‘Zenit’ proslaviti značajan jubilej. Takođe, cilj je da ova manifestacija preraste u tradicionalnu i da se održava svakog novembra, jer je to mjesec u kojem je i osnovano naše udruženje. Vjerujem da ćemo taj cilj ostvariti i da će se ovi susreti održavati svake godine u našem gradu, na zadovoljstvo svih Bjelopoljaca”, naglasila je Bošković.

Podsjetila je i da je svoj umjetnički put započela upravo zahvaljujući podršci Udruženja književnika i umjetnika ''Zenit''.

“Pjesme sam pisala dugo i čuvala ih skrivene od javnosti, sve dok njihov kvalitet nije prepoznao osnivač ‘Zenita’, Milan Rajović i od tada počinju moji nastupi, čitanje poezije. Zato kroz svoj primjer želim da dam podršku neafirmisanim pjesnicima, našim sugrađanima, da ih motivišem i ohrabrim da dođu, da se čuje njihova poezija, jer će imati ko da ih podrži i da ih bodri”, poručila je Bošković.

Na književnim susretima „Riječ po riječ“ Bošković će promovisati i svoj poetski prvijenac “Cvijet u kosi”, koji je izašao iz štampe prije nekoliko mjeseci u izdanju Internacionalne kulturne asocijacije “IKA” iz Podgorice.

“Zaista mi je drago što ću opet imati priliku da predstavim moju zbirku koja je satkana prvenstveno od pjesama u kojima dominira ljubavna tematika. Ako se malo izmaknemo i zagrebemo po semantičkoj površini stihova, shvatamo da je u njihovoj biti uvijek i svuda ljubav, u cijeloj lepezi značenja, ljubav prema voljenom biću, roditeljima, rodnom mjestu, studentskom gradu, istaknutim piscima, sebi samoj, prema umjetnosti uopšte…Pa se u ovoj zbirci nalaze ljubavne, elegične, rodoljubive, misaone pjesme…”, kazala je poetesa iz Bijelog Polja.

U njenoj zbirci ukupno se našlo 66 pjesama, koje su, kako je istakla,  nastale iz potrebe da se oslobodi psiholoških tereta koje joj je život nanio.

“Posvetila sam je svom pokojnom ocu, jer kroz pjesmu željela da mu poručim sve ono što nijesam stigla za njegovog života”, kazala je Bošković.

Ona je podsjetila je prva promocija njene zbirke “Cvijet u kosi” održana još 20. avgusta u bjelopoljskom Centru za kulturu, a osim na književnim susretima „Riječ po riječ“, promovisaće je i 10. novembra u KIC -u “Budo Tomović”, u Podgorici.

Bošković je napomenula da na objavljivanje čekaju i njena dva romana “Lice istine” i “Srce u kamenu”, a kazala je da ljubitelji poezije uskoro mogu očekivati i novu zbirku.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto: arhiva RBP

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE