Razvijanjem omladinskih politika stvoriti bolji ambijent za mlade (video)

Okrugli sto „Promocija mehanizama za učešće mladih i sprovođenje omladinskih politika u Crnoj Gori“ održan je danas u Bijelom Polju, sa ciljem prezentacije aktuelnih politika za mlade, ali i kreiranja novih, koje će doprinijeti stvaranju ambijenta u kojem će mladi ljudi moći da se ostvare na ličnom i profesionalnom planu.

Kroz dijalog sa predstavnicima lokalne samouprave, nevladinih udruženja i mladih, predstavnici Ministarstva prosvjete, koji su i organizatori ovog događaja, došli su do prijedloga koji će se iskoristiti za kreiranje Nacionalne strategije za mlade za petogodišnji period.

“Okrugli sto organizujemo u saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih i asocijacijom nevladinih udruženja ‘Mreža za mlade Crne Gore’, u okviru projekta ‘Montenegrin Youth Action – Youth Wiki’, koji je finansijski podržan od strane Evropske komisije, a ima za cilj da okupi predstavnike lokalnih samouprava koji su uključeni u strateško kreiranje politika za mlade na lokalnom nivou, podmlatke političkih partija, predstavnike nevladinih udruženja i mlade. Ova aktivnost predstavlja idealan momenat da kroz dijalog sa partnerima dobijemo informacije koje će se iskoristiti za kreiranje Nacionalne strategije za mlade”, kazao je Krsto Vukadinović iz Ministarstva prosvjete.

Cilj ovog okruglog stola, kao i drugih aktivnosti realizovanih u okviru projekta „Montenegrin Youth Action – Youth Wiki“, prema riječima Vukadinovića, jeste uspostavljanja boljeg dijaloga sa mladima, ali i kvalitetnije saradnje sa svim relevantima partnerima koji se bave pitanjima i pravima mladih.

„Tokom ovog događaja pokušali smo da prezentujemo sve aktuelne mehanizme učešća mladih, ali i sve ono što Ministarstvo prosvjete radi na tom polju, kako bi mladima približili taj sistem, te  pojasnili im na koji način mogu da ostvare svoja prava i koja su to“, rekao je koordinator projekta.

Vukadinović je naveo i da su već uradili istraživanja svih oblasti koje se tiču mladih, kako bi na osnovu uporedne analize sa stanjem u tim oblastima u drugim državama Evropske unije došli do najboljih rješenja.

„Sve ovo radimo kako bismo pravili bolje planove, kvalitetnije mjere i aktivnosti, koje će mladima, kao direktnim konzumentima, biti prihvatljivije, te kako bi rezultati svega toga bili mnogo bolji“, naglasio je Vukadinović.

Podsjetio je i da su u okviru projekta „Montenegrin Youth Action – Youth Wiki“ realizovali preko 25 različitih događaja, tokom kojih su od mladih dobili prijedloge koje treba uvrstiti u Nacionalnu strategiju.

„Ono što su i mladi istakli na tim događajima jeste da bi omladinski rad trebalo više da bude prepoznat, da bi modeli učešća trebali biti jednostavniji, kao i to da je potrebno pojednostaviti i proceduru za uspostavljanje i funkcionisanje omladinskih centara i klubova, kao i za dobijanje prostora namijenjenom njima. Takođe, finansije su jako važan segment, a mladi smatraju da bi finansiranje trebalo podijeliti na više segmenta. Govorili smo i o kreiranju novih programa za mlade, a prioritet je, kao i do sada, zapošljavanje, kultura mladih, obrazovanje. Upravo će to biti u fokusu Nacionalne strategije za mlade, a na nama je da pokušamo da ispunimo njihova očekivanja i napravimo dobru viziju razvoja za petogodišnji period“, poručio je Vukadinović iz Ministarsta prosvjete.

On je napomenuo da Radna grupa već radi na izradi nacrta.

„Siguran sam da će izaći sa najboljim tekstom, a potom će se taj nacrt naći i na javnoj raspravi, nakon čega bi poslanici u crnogorskom parlamentu trebalo da ga usvoje“, dodao je Vukadinović.

Istakao je i da se nada da će rezultati ovog projekta biti vidljivi, te da će Nacionlna strategija za mlade biti urađena, ali i realizovana na najbolji mogući način, a sve u korist mladih.

„Radili smo intezivno sa studentskim i učeničkim parlamentima, nevladinim organizacijama, većim mrežama, sproveli veliki broj aktivnosti, analiza, a sada je na nama da kreiramo politiku kojom će  mladi biti zadovoljni. Omladinskom politikom bavim se od 2009. godine i činjenica je da je stanje danas znatno bolje, ali ne smijemo tu da stanemo, moramo dalje razvijati omladinsku politiku i pokazati donosiocima odluka da se 1 euro uložen u mlade vraća višestruko“, poručio je Vukadinović.

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE