Čedomir Ašanin :"Dragan je autentičan pisac vrijedan pažnje"

Promocija knjige ,,Zero“, Dragana Drobnjaka, održana je večeras u Kući Rista Ratkovića.

Knjiga o lutanju, potrazi za identitetom, o ljubavi i strasti, o porocima i borbi sa sobom, zaokupila je pažnju mnogobrojnih posjetilaca, ali i Edina Smailovića, Aleksandra Srdanovića i Čedomira Ašanina koji su govorili o Drobnjakovom stvaralaštvu.

Aleksandar Srdanović je kazao da autor kratkim, britkim i jezgrovitim rečenicama kazuje sa puno strasti i ljubavi.

“Bez želje da se dopadne i bez ustezanja , Dragan Drobnjak britkim jezikom i kratkom rečenicom, koja kazuje suštinu ispisuje stranice svog romana.” Zero” je jedna ozbiljna književnost, a jezik kojim je Drobnjak pisao ovu knjigu je bježanje iz stereotipa, bježanje iz onog čega imamo odviše u našoj svakodnevnici i jedna tema koja vrijedi pažnje” kazao je Srdanović.

 I Čedomir Ašanin, književnik iz Šavnika je kazao da je Drobnjakova knjiga vrijedna pažnje te da je njegovo pisanje jedinstveno sa posebnom rečenicom.

“Ako autor pronađe stvarnost, a Dragan je pronašao, onda je uspio, jer on je jedinstven sa posebnom rečenicom i sve ove priče koje su u romanu izgledaju ponekad banalne, ali imaju ono nešto koje mora da postoji u književnosti. Dragan je jedan autentičan pisac, svakako vrijedan pažnje” kazao je između ostalog Ašanin.

I za Edina Smailovića knjiga Dragana Drobnjaka zaokuplja pažnju čitoca,koja opisuje predhodne decenije naše stvarnosti.

“Kroz neku ličnu priču, Dragan nam zapravo priča ovih naših zadnjih tridesetak godina, jer “Zero” može biti i oznaka istorije ovih prostora tih trideset godina. Napisana je jedna važna knjiga, zanimljiva i vrijedna čitanja u kojoj autor, govoreći o svojoj ličnoj sudbini, zapravo priča jednu puno širu priču” kazao je Smailović.

Drobnjak je kazao da je knjiga napisana prije deset godina ali da mu je trebalo hrabrosti da iznese sve stvari u javnost.

„Knjiga se sastoji se iz pet priča, povezane zajedničkim glavnim junakom, koji je moj alter ego.Prva je posvećena mom učešću u ratu na Kosovu, jer ništa strašnije ne može čovjeka da zadesi kao rat. Druga je, o lutanju kroz poroke, kocka, alkoholizam… Treća opisuje moje djetinjstvo u Bosni i  jedno naizgled harmonično društvo , koje je očigledno bilo naizgled, čim je tako brzo moglo da se zapali, društvo uvučeno u vrtlog rata, a svi dobro znamo kako se taj rat završio. Četvrta cjelina govori o tzv. ruskim godinama. Vrijeme kad su se na našem primorju pojavili Rusi sa gomilom novca, i kada smo mislili da čemo svi postati milioneri. Tu je bila i jedna ljubavna priča sa Ruskinjom, ali „zero“ nula. Glavni junak se opet vraća svojim porocima i sve ono što je mogao da postigne baca na kocku i ostaje nula“ kazao je Drobnjak.

Promociju knjige organizovala je  JU ,,Ratkovićeve večeri poezije“.

Tekst i foto:Vanja Šabanović

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE