U toku vakcinacija protiv sezonskog gripa, obezbijeđene dovoljne količine vakcina

U bjelopoljskom Domu zdravlja ima dovoljno vakcina protiv sezonskog gripa, a svi zainteresovani mogu se  obratiti svom izabranom ljekaru, saopštio je izabrani doktor za odrasle, Admir Hasić.

 “Vakcinacija protiv sezonskog gripa u Domu zdravlja Bijelo Polje počela je još 12. oktobra, interesovanja zaista ima, sugrađani se javljaju, posebno oni stariji. Vakcina ima dovoljno, tako da nema razloga za brigu, potrebno je samo da se jave izabranom doktoru, koji će izvršiti pregled, a nakon toga će dobiti vakcinu”, kazao je dr Hasić.

On je istakao da se vakcina protiv sezonskog gripa preporučuje osobama koje su u povećanom riziku od obolijevanja.

“Vakcinacija protiv sezonskog gripa preporučuje se svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja - kao što je šećerna bolest, licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema, uključujući i lica sa HIV -om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe ili ćelije.  Takođe, vakcinacija je predviđena i preporučuje se svim starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima i saradnicima”, naveo je izabrani doktor za odrasle u bjelopoljskom Domu zdravlja.

Doktor Hasić je napomenuo da je vakcinacija protiv gripa jedina specifična mjera prevencije i najučinkovitija intervencija kada se radi o sprječavanju obolijevanja i komplikacija gripa.

“Nijedna druga mjera prevencije nema ni izbliza takav učinak, tako da je posebno važno da se one osobe koje pripadaju rizičnim kategorijama jave svom izabranom ljekaru kako bi se vakcinisali”, poručio je dr Hasić.

Dodao je i da do sada nije bilo prijavljenih neželjenih efekata od vakcine.

“A važno je napomenuti da je ne smiju primiti oni koji trentno imaju akutno oboljenje respiratornog trakta”, naglasio je on.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: arhiva RBP

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE