NVO ,,SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja“ realizovala projekat ,,Društveni i institucionalni odgovor na nasilje nad ženama” (video)

02 May 2024

Najnovije vijesti

NVO ,,SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja“ realizovala projekat ,,Društveni i institucionalni odgovor na nasilje nad ženama” (video)

Nevladino udruženje ,,SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja“ juče je završilo realizaciju projekta ,,Društveni i institucionalni odgovor na nasilje nad ženama”, čiji je cilj bio poboljšanje zaštite žena sa iskustvom rodno zasnovanog nasilja. Upravo o tom projektu, realizovanim aktivnostima ali i svim budućim planovima u ,,Promo” emisiji Radija Bijelo Polje govorila je koordinatorka tog udruženja, Nada Ristanović.

Ona je istakla da su u okviru projekta organizovani tematski sastanci sa predstavnicima institucija o primjeni protokola.

,,Zadovoljna sam rezultatima projekta, a na tematskim sastancima donijeli smo neke preporuke i zaključke. Te preporuke su kao povratna informacija od samih korisnica, a odnose se na to da se u kontinuitetu moraju pratiti načini izvršenja izrečenih zaštitnih mjera, uzimajući u obzir zakonske i podzakonske akte u ovoj oblasti, i utvrditi jedinstvena metodologiju za prikupljanje podataka na nivou države. Sve preporuke će biti upućene na nacionalnom nivou, ali su ujedno i važne kada je u pitanju lokalna samouprava”, dodala je Ristanović.

Dodala je da postoje brojni nedostaci kada je u pitanju zaštita, sigurnost i bezbjednost žena žrtava nasilja, djece i starijih osoba.

Ristanović je govorila o rodnoj ravnopravnosti, i istakla da izvještaj Evropske komisije nije pozitivan.

,,Navedeno je da nedostaje sistemski rodno odgovorno budžetiranje i integrisana rodna perspektiva u obrazovnoj politici u Crnoj Gori, ali se žene i dalje suočavaju sa poteškoćama u ostvarivanju prava na nasljeđe i imovinsko pravo u brakorazvodnom postupku. Evidentno je da je prisutan rodni jaz u stopi zaposlenosti, u platama za isti rad, seksualno uznemiravanje na radnom mjestu, manjak pristupačne brige o djeci, kao i sistem poreskih olakšica i sve su to pitanja koja imaju  negativne posljedice na položaj žena u društvu. Naveli su da ni jedan pomak nije učinjen u pogledu zakonodavnih i drugih mjera, usmjerenih na uspostavljanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života”, objasnila je Ristanolvić u ,,Promo” emisiji.

Podjsetila je da je SOS telefon aktivan 24 časa, i još jednom ohrabrila žene žrtve nasilja.

,,Postoji izlaz iz nasilja. Žene treba da budu hrabre, i da uvijek prijave nasilje”, poručila je Nada Ristanović u emisiji Radija Bijelo Polje.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

 

 

Radio-streaming

 RBP NA DRUŠTVENIM MREŽAMA