Za omladinsko i žensko preduzetništvo 200 hiljada eura, Kljajević poručio da je Opština čvrst oslonac mladim ljudima i ženama preduzetnicama (video)

Komisije za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata za mlade preduzetnike i za podršku ženskom preduzetništvu organizovale su „Dan otvorenih vrata“ u cilju promocije aktuelnih javnih poziva.

Predstavnici lokalne samouprave i pomenutih komisija prezentovali su Javni poziv za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata za mlade preduzetnike i Javni poziv za finansiranje projekata namijenjenih za podršku ženskom preduzetništvu, za šta je ukupno predviđeno 200 000 eura.

Potencijalni budući aplikanti imali su priliku da se detaljnije informiše o uslovima konkurisanja na javne pozive, te načinu prijave.

Član Komisije za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata za mlade preduzetnike, Miloš Kljajević, istakao je da su sredstva za podršku omladinskom i ženskom preduzetništvu značajno uvećana, što najbolje pokazuje brigu Opštine o svima koji žele da pokrenu svoj biznis i unaprijede kvalitet života.

„Za razliku od prošle godine, ove su sredstva značajno uvećana, pa je iznos i za omladinsko i za žensko preduzetništvo po 100 hiljada eura, što dodatno osnažuje i motiviše i mlade ljude i žene preduzetnice da se osamostale i da pokrenu svoje biznis ideje, kojima će značajno unaprijediti kvalitet života“, kazao je Kljajević.

On je podjsetio da su pozivi raspisani prethodne sedmice, te da će biti otvoreni 30 dana.

„Interesovanje je zaista veliko, ljudi zovu, pitaju, informišu se, a i prisutnost u sali na ’Danu otvorenih vrata’ pokazuje da je zainteresovanost, posebno mladih ljudi, na zavidnom nivou, tako da očekujemo da će ovo zaista biti uspješni javni pozivi“, rekao je član Komisije za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata za mlade preduzetnike.

Kljajević je napomenuo da Opština Bijelo Polje već četvrtu godinu za redom podržava žensko preduzetništvo, ali i da je ovo treći javni poziv za podršku mladim predizetnicima.

„Kada je riječ o ženskom preduzetništvu, ovo je već četvrta godina, počeli smo sa 10 hiljada, zatim 2020. i 2021. povećali sredstva na 20 hiljada, a ovoga puta za tu namjenu izdvojili čak 100 hiljada eura. Do sada smo podržali 23 žene preduzetnice, a vjerujem da ćemo i na ovom javnom poziv podržati kvalitetne biznis ideje. Sa druge strane, ovo je treći javni za omladinsko preduzetništvo, u prethodne dvije godine podržali smo deset projekata, a pozivi su bili vrijedni po 20 hiljada eura. Sredstva su sada pet puta veća, što je jasan pokazatelj da je lokalana samouprava čvrst oslonac mladim ljudima i ženama preduzetnicama, da pokrenu inovativne biznis ideje, a Opština će im biti pouzdan partner u realizaciji njihovih projekata“, poručio je Kljajević.

Podsjetimo, pravo prijave na Javni poziv za finansiranje projekata namijenjenih za podršku ženskom preduzetništvu imaju nezaposlene žene i žene preduzetnice, koje posluju najduže godinu dana prije objavljivanja ovog javnog poziva. Sredstva predviđena budžetom Opštine Bijelo Polje raspodjeljuju se za biznis planove koji doprinose ostvarivanju utvrđenih ciljeva u strateškim dokumentima, programima i planovima Opštine,a kojima se podstiče ekonomski razvoj opštine, razvoj poljoprivrede i ruralnog područja, kojima se stvaraju uslovi i podstiče razvoj turizma i zanatstva, doprinosi afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala, tradicije i kulturne posebnosti opštine, podizanja nivoa  kulture i očuvanja kulturne baštine, a koji doprinose i razvoju sporta i fizičke kulture, očuvanju i zaštiti životne sredine.

Iz Opštine su pozvali i nezaposlena lica do navršenih 30 godina života, koja žele da pokrenu sopstveni biznis, a imaju prebivalište u Bijelom Polju, da dostave svoje prijave na Javni poziv za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata za mlade preduzetnike.

Sredstva predviđena budžetom Opštine Bijelo Polje raspodjeljuju se za biznis planove koji doprinose ostvarivanju utvrđenih ciljeva u strateškim dokumentima, programima i planovima Opštine, a kojima se naročito podstiče ekonomski razvoj opštine, stvaraju uslovi i podstiče razvoj turizma i zanatstva,doprinosi afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala, tradicije i kulturne posebnosti opštine, podizanja nivoa  kulture i očuvanja kulturne baštine, doprinosi očuvanju i zaštiti životne sredine, podstiče razvoj intelektualnih usluga.

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE