Promovisana knjiga Faruka Dizdarevića "Druga obala"

Knjiga “Druga obala”, autora Faruka Dizdarevića, predstavljena je večeras u galeriji Centra za kulturu.

Otvarajući književno veče posvećeno ovom bjelopoljskom stvaraocu, direktor Centra za kulrturu Milko Kovačević je kazao da knjiga u značajnoj mjeri počiva na opservacijama autora prema književnim i umjetničkim dostignućima bjelopoljskih autora.

“ Rekao bih da je ova knjiga i nadmoćno bjelopoljska i da postoji, istina, prigušena opsjednutost sjajnim djelima Avda Međedovića, bjelopoljskog Homera, svevremenim djelima Ćamila Sijarića, bjelopoljskog Andrića, ali ne manje i djelima Saladina Dina Burdžovića i mnogih drugih. Pišući dobro osmišljene i suptilne analize djela ovih stvaralaca, Faruk Dizdarević potpuno nesvjesno stvara novo, paralelno umjetničko djelo izvezeno tečnom, kristalno jasnom rečenicom oplemenjenom civilizovanom i dobrom namjerom” istakao je Kovačević.

Rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju Edin Smailović je istakao da autor , iako mu to nije bio cilj, daje dokaz koliko je široko njegovo obrazovanje, ali i poznavanje kulturne scene  Jugoslavije i svijeta.

“Takođe, ovi dijelove knjige nam daju dokaze, a to je vjerujem bio jedan od ciljeva autora, da je provincija u nama, a ne u provinciji kao takvoj. Jer je Faruk Dizdarević, iz jednog Priboja, na kraju Srbije, iz pozicije koju bi ogromna većina nazvala „autsajderom“ napravio podvig u kulturi. A to nije bilo moguće ako je u vama  stanovala i trunka provincijske nadmenosti, poltronstva, laskavosti.” Istakao je Smailović.

Književnik Hadžem Hajdarević je kazao da da je Dizdarević uspio da uspostavio dijalog sa konkretnim piscem ili nekim drugim umjetnikom ,da  posvećuje veliku pažnju značaju sredine i vremena kao i opštih kulturno-istorijskih prilika, te da sve njegove eseje treba posmatrati kroz, kako je naveo, izraženu, iskrenu književno humanističku atmosferu.

“Oni koji budu čitali “Drugu obalu” vidjeće da Faruk Dizdarević piše o svim ljudima koji pripadaju bilo kojoj etničkoj zajednici, konfesiji, jer nema tih opterećenja kao što ih nažalost ima na našim prostorima. ”Druga obala” u stvari je premoštavanje vlastite obale, osobnosti, svijeta sa nekom drugom obalom. I kada čitamo neko djelo ili posmatramo neku sliku mi smo uvijek u nastojanju da budemo na drugoj obali, pitanje je samo kakav će biti taj most. Hoće li biti neka besmislena stara ćuprija ili će to biti jedno zdravo, normalno, prisebno humanistično premošćavanje ove ili neke druge obale, jer, mi smo samo u odnosu prema drugoj obali ono što jesmo i naš identitet se određuje samo iz pozicije druge obale , a ne šta mi na svojoj obali mislimo” kazao je Hajdarević.

Promocija knjige pobudila je i veliko interesovanje, pa su mnogi poštovaoci umjetničkog opusa Faruka Dizdarevića došli iz različitih crnogorskih sredina da prisustvuju promociji knjige “Druga obala”.

Odlomke iz knjige čitala je Slađana Bubanja Merdović.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

 

Tekst i foto: Vanja Šabanović