,,Znanje i zdravo razmišljanje niko nam ne može oduzeti” (video)

Učenik četvrtog razreda Srednje elektro-ekonomske škole, Vasilije Konatar, u emisiji ,,Kreativci” govorio je o nedavno održanom takmičenju iz oblasti web programiranja, na kojem je njegov tim osvojio prvo mjesto.

Vasilije je u emisiji Radija Bijelo Polje kazao da se upornost uvijek isplati, i da znanje i zdravo razmišljanje mladima niko ne može oduzeti.

Govoreći o takmičenju iz oblasti web programiranja, Konatar je kazao da je takmičenje organizovano pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja i Cortex Akademije.

,,Akademija spaja sve IT kompanije u Crnoj Gori, pa su došli na ideju da mladima pomognu, i prošire im spektar znanja koja imaju iz oblasti IT sektora. Mi smo imali za cilj da izradimo online biblioteku koja bi modernizovala tradicionalnu. Naišli smo na neke probleme u radu tradicionalne biblioteke, pa smo našim rješenjima i aplikacijom uklonili problem, te i dalje radimo na rješavanju”, dodao je Konatar.

Konkurencija je, kaže Vasilije, bila dosta jaka.

,,Početkom projekta više opština je bilo uključeno, međutim, u finalu su ostali Bijelo Polje, Nikšić i Podgorica. Iz Bijelog Polja takmičila su se dva tima. Učešćem smo proširili naš krug poznanstva i stekli nova prijateljstva. Moj tim pored mene činili su i Milorad Nedović, učenik Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović” Petar Simonović, kao i učenica rožajske gimnazije, Arbina Zekić.

,,Pripremali smo se devet mjeseci, od januara do oktobra. Imali smo testove, zatim smo od juna radili online biblioteku. Proces je bio dugotrajan, ali je bio zaista lijep. Naša online biblioteka laka je za upotrebu, i svi mogu da je pronađu na sajtu intheloop.pro  . Postoji mogućnost rezervacije i izdavanja knjiga”, objasnio je Vasilije.

Treće mjesto na takmičenju osvojili su Stefan Zindović (tim lider), Alden Hasanović, Anes Čoković i Arman Omerović.

Vasilije i u školi postiže dobre rezultate. Član je NVO ,,Merm”.

,,To je Mreža za edukaciju i razvoj mladih, koju su pokrenuli mladi. Ima za cilj da narodu Crne Gore pokaže koliko su mladi bitni i da naš glas treba da se čuje daleko”, naglasio je Konatar u emisiji ,,Kreativci”.

U slobodno vrijeme čita, programira i druži se sa prijateljima.

,,Najviše volim da čitam ruske klasike, a moj idol je Tolstoj”, dodao je Konatar.

Vasilije je završio Osnovnu školu ,,Dušan Korać”, i taj period pamti samo po lijepim uspomenama. 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE