Crnogorski kačamak, pite, sir, rakije i žitarice predstavljeni na tradicionalnom Terra Madre Salone de gusto u Torinu (video)

Članovi zajednice Slow food Montenegro - Bjelasica, Komovi i Prokletije, učestvovali su na 14. Terra Madre Salone de gusto u Torinu, koji je krajem septembra održan u Torinu, i tom prilikom prezentovali tradiocinalnu crnogorsku kuhinju i autohtone sorte žitarica,  kazala je Sabina Ramović, koja je uz svog supruga Musu, jedna od osnovača jedine slow food zajednice u Crnoj Gori.

Gostujući u emisiji “Građanima u susret” Radija Bijelo Polje, ona je istakla da  je ova tradicionalna sajamska manifestacija bila  posvećena očuvanju biodoverziteta hrane.

“Ovaj događaj, koji se organizuje svake druge godine, je sajam biodiverziteta na svjetskom nivou,koji okuplja slow food zajednice iz čitavog svijeta. Ovog puta okupio je slow food zajednice iz 130 zemalja, ukupno je bilo oko 3.000 delegata, i tokom petodnevnog trajana, sajam je posjetilo blizu 400.000 posjetilaca. Tema ovogodišnjeg Terra Madre događaja bila je regeneracija - vraćanje korjenima i osnovi ishrane, mahunarkama i žitaricama. Takođe, održana je i izložba posvećena starim sortama mahunarki i žitarica cijelog svijeta, pa su se na njoj našle i stara sorta  kukuruza  jarika i  zrna heljde i spelte, koji su karakteristični za crnu Goru”, istakla je Ramović.

Ona je podsjetila da su u okviru sajma, koji je trajao od 22. do 26. septembra, organizovane i razne radionice, forumi i sastanci, a crnogorska delegacija je pripremala i posjetiocima sajma ponudila nekoliko crnogorskih tradicionalnih jela.

“Jedan od članova naše delegacije bio je i mladi kuvar Amir Džafić koji je pripremao kačamak od kukuruznog i heljdovnog brašna, gurabije, pitu od speltinog brašna, halvu, a posjetioci sajma imali su mogućnost da degustiraju i naše domaće pršutu, lisnati sir, džem od šljiva, livadski med i  naravno, rakiju od jabuke i šljive”, ispričala je Ramović.

Ona je istakla i veliku zahvalnost predstvanicima slow food zajednicama iz Albanija i Makedonije, koji su im nesebično ustupili prostor za pripremu hrane, ali  i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje  je finansijski podržao učešće na ovom događaju.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE