12 May 2024

Najnovije vijesti

Osnovcima dodijeljeni ekološki pasoši za upravljanje otpadom

Učenicima pet osnovnih škola i Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović” dodijeljeni su ekološki pasoši, u okviru projekta ,,Ekološki pasoš za uspješno upravljanje otpadom”, koji realizuje NVO Centar za ruralni razvoj Crne Gore u partnerstvu sa NVO Dobro Crne Gore.

U okviru projekta održano je niz aktivnosti, počev od edukativnih radionica, kviza znanja do dodjele ekoloških pasoša.

,,Ekološki pasoši su osmišljeni kao materijalizacija pripadnosti ekološkom pokretu i kao moralna vrijednost, smisao integriteta i zalaganja za očuvanje životne sredine, zdravlja pojedinaca i budućnost zajednice i planete. Ekološki pasoš je ujedno i metafora za dostojanstvo odgovornosti onih koji postanu nosioci - vlasnici ovog pasoša. Pasoš su dobili proaktivni predstavnici ciljne grupe i svi koji su učešćem u projektu dali značajan doprinos”, navodi se u dostavljenom saopštenju.

U okviru projekta održane su četiri edukativne radionice u mjesnim zajednicama u slivu rijeka Lima i Bistrice uz koje se najčešće prave odlagališta čvrstog otpada (Zaton, Ribarevine, Njegnjevo i Bistrica).

Projektom su obuhvaćene četiri osnovne škole i to JU OŠ ,,Braća Ribar”- Zaton, JU OŠ  ,,Marko Miljanov”, JU OŠ ,,Pavle Žižić” - Njegnjevo i JU OŠ ,,Vuk Karadžić” – Bistrica, uz prisustvo predstavnika lokalne uprave, predstavnika preduzeća koji obavljaju poslove upravljanja otpadom, stanovnika mjesnih zajednica Zaton, Ribarevine, Njegnjevo i Bistrica, predstavnika JK preduzeća Lim i proaktivnim učešćem učenika.

,,Cilj projekta ,,Ekološki pasoš za uspješno upravljanje otpadom” je uspješno upravljanje otpadom kroz jačanje ekološke svijesti o značaju otpada kao značajnom resursu, dok se posebni ciljevi odnose na upravljanje otpadom na način kojim se doprinosi efikasnijem korišćenju resursa i smanjenju količine otpada, obezbjeđenju materijala za reciklažu kao resurs, što sveukupno utiče na zaštitu životne sredine i zdravlja ljudi, kao i na uštedu energije”, dodaju u saopštenju.

 

Saopštenje i foto: NVO ,,Dobro iz Crne Gore"

Tekst objavila: Eldina Bećirović 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

 

 

Radio-streaming

 RBP NA DRUŠTVENIM MREŽAMA