Teološka studija o Dostojevskom promovisana u Bijelom Polju

Knjiga „Bogoslovlje Dostojevskog“, autora Stevana Stefanovića, promovisana je večeras u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu.

Riječ je o teološkoj studiji, koja je nastajala 12 godina, a u kojoj je autor Dostojevskog i njegova djela tumačio bogoslovski.

„Dostojevski je neiscrpan i postoji nekoliko pristupa tumačenju i analizi njegovih djela, romana, pripovjetki...Prvi je književni, onaj  gdje se Dostojevski tumači kao pisac realista, drugi pristup je psihološki, pa psiholozi, poput Frojda, Junga i Adlera svojataju Dostojevskog, nazivajući ga psihologom i psihijatrom. Treći pristup je filozofski, pa ga mnogi nazivaju i filozofom, a sve to je meni dalo za pravo da ga tumačim kao Bogoslova“, kazao je svepetnik Stefanović na promociji svoje knjige u Bijelom Polju.

On je istakao da je ovom studijom želio da protumači privrženost Dostojevskog crkvi, hrišćanskoj i pravoslavnoj, Bogu, vjeri...

„Želio sam da protumačim svaku misao koju je zapisao, a koja ima veze sa crkvom i hrišćanstvom, onda sam shvatio da je to nemoguće, makar se i cijelim životom bavio njjime. Zato sam, u dogovoru sa izdavačem, to skratio i napravio ono što se danas zove načuno-popularna knjiga. Naučna je jer je pisana metodološki sa fusnotama, a popularna je jer je pisana prostim jezikom, pa je mogu čitati i oni koji nikada nijesu čitali Dostojevskog ranije, te im ova knjiga može poslužiti kao uvod u njegova djela, ali i oni koji vole ovog ruskog pisca, a žele da ga protumače i na ovaj način“,  naveo je autor knjige „Bogoslovlje Dostojevskog“.

Stefanović je kazao i da se radi na pripremi drugog izdanje knjige, te da mu pričinjava zadovoljstvo što je imao priliku da je predstavi i bjelopoljskoj publici.

„Knjiga se jako dobro prodaje i čita, što je za mene bilo iznenađujuće, jer je usko stručna. Međutim, knjiga živi, prvo izdanje smo završili, prirpemamo drugo, održali smo promocije širom Srbije, a evo prilika da je predstavimo i u Crnoj Gori“, dodao je on.

O teološkoj studiji „Bogoslovlje Dostojevskog“ večeras je govorila i direktorica Opštinske biblioteke „Slovo“ iz Lapova, Danijela Vulićević, koja je poručila da je to jako vrijedna knjiga za razumijevan je života i djela Dostojevskog.

„Kada sam pročitala knjigu bilo mi je jasno da je autor dugo proučavao život i djelo Dostojevskog. Gostovali smo zajedno na više od deset njenih predstavljanja i smatam da je ovo jako vrijedna studija za razumijevanju života i djela Dostojevskog. Mislim da će čitaoci, nakon što sklope ovu knjigu, poželjeti da opet pročitaju neke romane Dostojevskog, da će početi da razmišljaju o tome šta je nama Dostojevski htio da kaže o životu i čovejčanstvu uopšte, to se i meni dogodilo“, kazala je Vulićević.

Istakla je i da se vrijendost ove knjige ogleda u tome što se i nakon tri godine od objavljivanja i dalje aktivno predstavlja i promoviše.

„I Ministartsvo kulture i informisanja Republike Srbije je otkupilo za potrebe svih javnih biblioteka. Iako ova knjiga donosi novi pristup tumačanju Dostojevskog i to teološki, autor, kako je i sam naveo  u uvodu i zaključku, nije htio da bude pretenciozan, već da svoju ljubav i poštovanje prema Dostojevskom i njegovom djelu prenese na čitaoce“, dodala je Vulićević.

Moderator večerašnje promocije knjige „Bogoslovlje Dostojevskog“ bio je rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju, Edin Smailović.

Autorka i foto: Sanja Dulović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE