12 May 2024

Najnovije vijesti

Kroz projekat ,,Saradnjom do boljeg položaja mladih i osoba sa intelektualnim i kombinovanim smetnjama“ razvijamo radne sposobnosti naših korisnika (video)

Realizacijom projekta ,,Saradnjom do boljeg položaja mladih i osoba sa intelektualnim  i kombinovanim smetnjama“ razvijamo radne sposobnosti naših korisnika, kazala je sekretarka Udruženja roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju „Oaza“, Rasema Hekalo.

Gostujući u emisiji ,,Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom“, Radija Bijelo Polje, Hekalo je istakla da je projekat veoma važan, jer se  radi u kontinuitetu sa korisnicima.

,,Veoma smo zadovoljni jer smo dobili podršku FAKT-a za ove naše projektne aktivnosti, jer se unazad par godina teško finansiramo,  a razlozi za to su višestruki. Radi se o poludnevnom boravku korisnika, sa akcentom na razvijanje njihovih radnih potencijala kroz radno okupacione radionice. Trudimo se mnogo da pospješimo njihove radne sposobnosti, jer se njihove potrebe odrastanjem mijenjaju, tako da mi projekte usklađujemo prema potrebama naših korisnika“, naglasila je Hekalo.

Dodala je da je veliki broj projektnih aktivnosti završen, a da njegova realizacija traje do 15. novembra.

Članovi ovog udruženja nedavno su posjetili i Sajam poljoprivrednih proizvoda i domaće radinosti ,,Petnjica 2022“ , na kojem su izložili svoje radove.

,,Bilo nam je zadovoljstvo što smo učestvovali. Sajam je ove godine bio omasovljen i jako smo zadovoljni brojem izlagača, proizvodima i odnosom prema našoj djeci. Petnjica razvija pravi pristup sa uvažavanjem i poštovanje, prema našoj djeci“, dodala je Hekalo.

Udruženje ,,Oaza“ realizovalo je projekat „Za ravnopravnost djece sa smetnjama u razvoju i lica sa intelektualnim invaliditetom bez diskriminacije“, sa ciljem unapređenja položaja OSI.

Hekalo je u emisiji Radija Bijelo Polje kazala da Uruženje ,,Oaza“ realizuje i Program javnih radova podržan od strane Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

 ,,To nam je jako važno, jer smo preko javnih radova dobili tri asistenta za podršku, od traženih osam. Potrebe naših korisnika su takve da zahtijevaju 24-časovnu brigu porodicu, i ovaj vid podrške im je neophodan, jer im je asistent potreban makar osam sati dnevno, a mi, nažalost, nijesmo u mogućnosti da i to pružimo. Nadam se da će doći neka nova vremena kada ćemo moći sve ove servise da obezbijedimo, kako bi i oni našli svoje mjesto u društvu“, istakla je Hekalo. 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE 

 

 

Radio-streaming

 RBP NA DRUŠTVENIM MREŽAMA