„Medijsko opismenjavanje mladih ključno za razvijanje njihove kritičke misli“

U okviru projekta „Sprječavanje govora mržnje i širenja dezinformacija“, koji realizuje Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, danas je u prostorijama Media centra održana edukativna tribina za mlade.

Bjelopoljski srednjoškolci, uz mentorsku podršku urednice Radija Bijelo Polje Tanje Dangubić i profesora Radivoja Bogavca, imali su priliku da se upoznaju sa terminima govora mržnje i dezinformacija u medijima, ali i sa uzrocima koji dovode do pojave ovakvog sadržaja.

Predavač na tribini, profesor Radivoje Bogavac, istakao je da je jako važno mlade na vrijeme edukovati, kako bi zaštitili sebe, ali i kritički pristupali svim informacijama.

„U okviru današnje tribine upoznali smo učenike sa samom definicijom govora mržnje i mehanizmima širenja dezinformacija, a govorili smo i o uzrocima koji dovode do pojave takvog sadržaja, njegovim posljedicama, kao i mehanizmima zaštite i prevencije. Posebno me raduje što su se srednjoškolci odazvali našem pozivu, jer su pod uticajem širokog spektra društvenih mreža jako pogođeni ovim fenemom, koji se ukorijenio u našem društvu i postao definicija javnog diskursa kod mladih sa smanjenim nivoom tolerancije“, naveo je prof. Bogavac.

On je istakao da je medijsko opismenjavanje mladih ključno u borbi protiv govora mržnje i dezinformacija, ali i poručio da je ovo kompleksan problem, čije rješavanje zahtijeva uključivanje brojnih instistucija i ustanova.

„Medijsko opismenjavnje je ključno, ali ne i dovoljno, jer da bi mi eliminisali ovaj fenomen, koji i po dubini i širini zauzima medijski prostor i javni diskurs, u taj proces mora se uključiti obrazovni sistem, nevladin sektor, zakonska regulativa, ali i politički establišment, javne ličnosti i akademski građani, koji će osuditi takve pokušaje diskriminacije, govora mržnje i dezinformacije, koje mogu biti usmjerene na stvaranje socijalne distance između pojedinaca i različitih grupacija u našem društvu“, pojasnio je predavač na tribini.

Bogavac je napomenuo da se mladi ne oslanjaju na tradicionalne medije, već se više informišu putem društvenih mreža.

 „Mladi se sve više oslanjaju na informisanje putem društvenih mreža, koje su se pokazale kao opasan izvor informisanja, jer ne podliježu cenzuri, niti bilo kojem drugom mehanizmu regulacije.  One su potpuno zauzele javni diskurs i olakšale plasman dezinformacija, koje ostavljaju nesagledive posljedice na percepciju mladih i kreiranje i njihovih stavova“, naglasio je prof. Bogavac.

Poručio je da je medijska pismenost, uz sve ranije pomenute segmente, jedini način da se resocijalizuju i socijalizuju nove generacije i da se izgradi  prosperitetno i uspješno građansko društvo.

Projekat „Sprječavanje govora mržnje i širenja dezinformacija“, Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje realizuje uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

 

Autorka i foto: Sanja Dulović

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE