Burzanović: "Književnost i slikarstvo jedna umjetnost sa dva lica"

Izložba ilustracija “Bhagavad Gite”, autorke Tatjane Burzanović večeras je otvorena u galeriji Centra za kulturu.

Riječ je o 40 ilustracija koje su inspirisane  indijskim pjesničkim djelom Bhagavad Gita koje je sastavljeno od 18 pjevanja i 700 strofa.

Burzanović je istakla da su književnost i slikarstvo jedna umjetnost sa dva lica te da 40 slika Bhagavad Gite je u stvari picto-poezija. Ona je kazala da kroz svoj umjetnički i pedagoški rad, istražuje odnos simultane i sukcesivne umjetnosti, kao i matematičke analogije među umjetnostima.

 “Istraživanje te matematičke analogije među umjetnostima, te diferencije specifike, da svaka linija ima svoj značaj, da je u stvari to zvuk ili vibracija da boja takođe ima svoju frekfrenciju, matematičku analogiju sa talasnom dužinom, odnosno talasna dužina boje sa frekfrencijom zvuka –treba to fizički dokazati, a na čemu trenutno radim u saradnji sa elektroinženjerima i informatičarima. Da vidimo šta ta sukcesija znakova u književnosti znači, kako možemo da je predstavimo kroz likovne elemente, a svaki likovni element ima svoje pojašnjenje” istakla je Burzanović.

„Međuodnosi umjetničkih svjetova-ilustracije Bhagavad Gite ,kako je istakla Burzanović najljepšeg dijela Mahabharate „Pjesma o božanstvu“ dio je doktorske disertacije, koju je autorka, uz podršku ambasade Indije štampala dvojezično, na engleskom i crnogorskom  jeziku.

- Ilustrovala sam 18 poglavlja na dva načina kombinovanom tehnikom gdje sam objasnila šta to svaki od likovnih elemenata znači. Ta  knjiga je, osim što je doobila nagradu doživjela i drugo izdanje  u Americi. Riječ je o prožimanju između poezije i slikarstva, korelaciji između umjetnosti (slikarstva i književnosti). Ovakvi organski spojevi dvije umjetnosti veoma su specifične i možemo ih nazvati picto-poezija” kazala je Burzanović.

Razgovor sa umjetnicom vodio je istoričar Edin Smailović.

 

Tekst i foto: Vanja Šabanović

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE