Službi zaštite i spašavanja uručena vrijedna donacija (video)

Vrijedna donacija u vidu opreme za rad uručena je danas Službi zaštite i spašavanja od strane Saveza vatrogasaca - spasilaca, Britanske ambasade i operacije Florian. Donaciju čini termovizijska kamera, oprema za spasavanje na brzim vodama, alpinistička oprema, oprema za gašenje požara, šljemovi, odijela i prsluci.  

Predsjednik Saveza vatrogasaca- spasilaca Crne Gore, Goran Janković, kazao je da je  donirana oprema obezbijeđena u saradnji sa operacijom Florian i Ambasadom Velike Britanije.

“Radi se o projektu koji je planiran da se u Crnoj Gori održava u narednih deset godina. Mi smo kroz ovu saradnju uspjeli da obezbijedimo jedan mali dio opreme za kolege u Bijelom Polju, a do sada smo izvršiili isporuku opreme za kompletnu sjevernu regiju- Kolašin, Andrijevicu, Plav, Gusinje, Berane i Petnjicu. Pored opreme koju će kolege koristiti, čini mi se da u Bijelom Polju prvi put imamo termovizijsku kameru, a ova  vrijedna donacija će pomoći našim kolegama u slučaju da budu imali požare u zatvorenom prostoru, kao i pretrage za licima koja su zarobljena u zatvorenom prostoru”, naveo je Janković, dodajući da 12. oktobra očekuju posjetu 11 instruktora iz Velike Britanije.

,,Planirali smo i da kolege iz Bijelog Polja  prođu određenu obuku,  a početkom naredne godine ćemo imati odlazak naših kolega u Veliku Britaniju, što će značiti jedan kompletan proces, pa ćemo  i u Crnoj Gori imati licencirane instruktore operacije Florian, što će značiti veliki iskorak”, naglasio  je Janković.

Zahvaljujući na donaciji, komandir Službe zaštite i spašavanja, Milonja Rakonjac, kazao je da je ona   značajna za zaposlene u Službi. ,, Jer do sada nijesmo u Službi imali termovizijsku kameru i testere za saobraćajne udese. Posjedujemo opremu koju smo dobijali preko preko IPA projekata a u pitanju su  čamci i odijela za spašavanje na vodi, a ranije i alpinistička oprema”, istakao je Rakonjac.

Podsjećajući da je Služba zaštite i spašavanja ključna za zaštitu grada, predsjednik Opštine, Petar Smolović, ukazao je na važnost ove donacije.  

,,Ovo nije prva pomoć Crnoj Gori, jer smo i ranije dobijali opremu za potrebe zaštite i spašavanja. Mi smo se u prethodnom periodu trudili da osavremenimo ovu službu, plate su redovne i na maksimum povećane koliko je zakon dozvoljavao. Zapošljavaju se novi ljudi, novi su kamioni, oprema, uveden je tetra- sistem i nastojimo se da ovoj službi ne fali ništa. Uz sve to, renovirane su i prostorije. Nedostaje još  jedno malo nabavno auto koje bi služilo  na gradskim ulicama ali i kao komandno, što je prioritet  u narednom periodu”, istakao je Smolović, i uputio zahvalnost donatorima.

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE