ZENIČKI FESTIVAL TRAGOVIMA BOSANSKOG KRALJEVSTVA OTVOREN UMJETNIČKIM IZLOŽBAMA

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Festival Tragovima bosanskog kraljevstva u Zenici večeras je otvoren umjetničkim izložbama posvećenim srednjovjekovnim spomenicima -  stećcima i mitološkim bićima.

Direktor Muzeja grada Zenice Adnadin Jašarević je istakao da je kroz sinergiju umjetnosti, likovnih i književnih, i sinergiju institucija i organizacija iz tri države, ostvaren cilj projekta Poruke iz prošlosti, koji je finansijski podržan od strane Fonda za Zapadni Balkan.

U galeriji muzeja publika je imala priliku da vidi izložbu mitoloških bića Tatjane Milivojčević iz Sremske Mitrovice, izložbu fotografija stećaka iz Radimlje Dragića Rabrenovića iz Bijelog Polja, kao i izložbu ilustracija grupe autora iz Zenice i vajarskih radova učenika iz Bijelog Polja, koju je otvorila u ime partnera na projektu Danijela Vulićević, direktorica Opštinske biblioteke Slovo iz Lapova.

U okviru prvog fesgivalskog dana održana je i promocija knjiga Rečnik slovenske mitologije i Rečnik srpskih mitoloških bića, Tamare Lujak iz Beograda. O knjigama su osim autorke govorili Adnadin Jašarević i Vernes Menzilović, istoričar.

Festival se organizuje u sklopu projekta Poruke iz prošlosti, koji je finansirao Fond za Zapadni Balkan, a u saradnji sa partnerima NVO Akademijom društvenih nauka, iz Bijelog Polja i Opštinskom bibliotekom “Slovo”, iz Lapova.

Foto: Redakcija RBP