,,Ljupče Ratković nije bio književnik, ali je znao da vrednuje i živi poeziju“

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

U okviru 52. Ratkovićevih večeri poezije, program ,,Između čovjeka i neba“ posvećen je Ljupčetu Ratkoviću, najbližem rođaku Rista Ratkovića.

O Ljupčetu su danas govorili direktor JU ,,Ratkovićeve večeri poezije“, Kemal Musić, kao i rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju, Edin Smailović.

,,Ljupče Ratković bio je najbliži rođak Rista Ratkovića, prijatelj Ratkovićevih večeri poezije i svake godine bio je na manifestaciji, međutim, prošle godine Ljupče je, nažalost, preminuo. Htjeli smo da mu se odužimo jednim programom, koji smo nazvali ,,Između čovjeka i neba“. LJupČe Ratković bio je ugledni beogradski pravnik, čovjek sa jednim posebnim senzibilitetom za umjetnost, za književnost, često je i govorio na Ratkovićevim večerima poezije i učestvovao u brojnim programima“, dodao je Musić.

Naglasio je da Ljupče nije bio iz svijeta književnosti, ali je, kako je kazao, znao da vrednuje i da živi poeziju.

,,Mi, koji nijesmo imali priliku da upoznamo Rista Ratkovića, možda smo kroz Ljupčeta mogli da osjetimo taj poetski nerv. Njegova pojava u ovoj kući nama je jako puno značila i nadomještala to što bismo doživjeli da je Risto živ“, istakao je Kemal Musić.

Podsjetio je da je Ljupče imao autorska prava nad Ratkovićevim večerima poezije, ali i onime što je Risto stvorio.

,,Ljupče je bio neko ko je znao da osjeti da Risto Ratković pripada Bijelom Polju, i nije dozvolio da neko drugi ,,otme“ Ratkovića iz svog zavičaja", zaključio je Musić.

Rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju, Edin Smailović, prisjećajući se Ljupčeta, kazao je da se on rođački i ljudski odnosio prema stvaralaštvu Rista Ratkovića, prema njegovom liku i djelu.

,,Na sve načine, u granicama svoje moći doprinosio je da se sjećanje na Rista Ratkovića očuva, bio je često na Ratkovićevim večerima poezije i svim programima koje je ova ustanova organizovala, a u znak sjećanja na djela Ratkovića. Naš cilj je da mu odamo zahvalnost na svemu što je uradio“, zaključio je Smailović.

Stihove Rista Rakovića kazivao je Aleksandar Srdanović. 

U nastavku programa 52. Ratkovićevih večeri poezije održan je ,,Poetski intermeco", a poeziju Pavla Goranovića kazivali su Žana Gardašević, Petar Novaković i Vladimir Savićević. U okviru programa ,,Tumačenje poezije", sva tri dana koliko i traje ovogodišnja manifestacija održavaju se književne radionice sa srednjoškolce, koje vodi bosansko-hercegovački pisac, Nedžad Ibrahimović.

Autorka i foto: Eldina Bećirović